Teneriffa har fått extremhetta och dålig luft

Teneriffas östkust är som en ugn idag med en dammig saharaluft som ger ett intensivt dis och temperaturer på runt 37 grader på flygplatsen.

Calima
Calima färgar himlen. Foto: Calima på Kanarieöarna, Jose Maria Checa Gimeno, CC.

Den faktiskt hälsovådliga dammfyllda luften som i Spanien kallas ”calima” kommer in från öster. Den påverkar framförallt Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria och Teneriffa. Sikten har minskat dramatiskt och ställer till problem för flygtrafiken. Det innebär också problem för alla som lider av någon form av andningsbesvär som astma eller kol. Dammet innehåller dessutom mycket mineraler av olika sorter varför även många allergiker kan få bekymmer.

Calima
Saharadammets spridning. Foto: eltiempo.es.

Kanarieöarna har flera aktiva vädervarningar.

Kanarieöarna har för närvarande flera aktiva vädervarningar inklusive en förvarning för skogsbränder på Teneriffa och Gran Canaria. Dessa är ovanliga för den här tiden på året men inträffar när förhållandena uppfyller 30-talen:

  • Temperaturer över 30°C.
  • Vindar över 30 km/h.
  • Luftfuktighet under 30 %.

Denna larmsituation innebär att räddningstjänsten är i beredskap vid ett utbrott. Grillplatser har stängts och eldar och användning av maskiner som orsakar gnistor är förbjudna då de lätt och snabbt kan antända den torra undervegetationen under dessa förhållanden.

Försiktighetsåtgärder.

Vid höga koncentrationer av damm bör därför personer med andningsbesvär iaktta nödvändiga försiktighetsåtgärder. Det vill säga stanna inomhus i möjligaste mån och vid utomhusvistelse är andningsskydd att rekommendera.

Väderprognosen för Spanien stämmer denna veckan rätt bra, så här långt!


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …