Spanien överväger en rad olika rökförbud

Det handlar främst om rökförbud där många människor samlas, vilket inkluderar uteserveringar, stränder, busshållplatser med mera.

rökförbud
Ett förbudsområde.

Rökning på uteserveringar på barer och restauranger var en av de mest kontroversiella säkerhetsåtgärderna under covid-pandemin. Men hälsoministeriet i Spanien avser att återuppliva den regeln som en del i planen för förebyggande och kontroll av rökning 2021-2025. Det är en plan som regeringen har arbetat med under de senaste tre åren.

Mónica García

Rökning på uteserveringarna kommer sannolikt att vara den första frågan som den nya hälsoministern Mónica García kommer att ta itu med. Men med största sannolikhet kommer hon inte att sluta med det. Det finns ännu inte något spikat datum för genomförandet av några åtgärder. Men regeringen har redan beställt en rapport från ”Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT)” för att analysera vilka offentliga områden som effektivt kan göras rökfria.

För att följa exemplen från länder som Frankrike och Storbritannien kommer Spanien också att införa en rad nya regler kring vapes och e-cigaretter. Med särskilt fokus på engångsprodukter.

Ett dokument i fokus.

Hälsoministeriet sägs också studera ett dokument som har publicerats av CNPT och 70 andra vetenskapliga sällskap för en tid sedan. Den pekar på de utrymmen där de anser att ett rökförbud bör införas. Det talas där om 100 % rökfrihet för barer och restauranger i både inom och utomhusutrymmen (inklusive terrasser). Detta är något som regeringen redan har på gång, men dokumentet lägger också till fler områden. Inkluderande idrottsplatser, universitetscampus, busshållplatser samt tågperronger.

De föreslår också ett rökförbud inom 10 meter från skolor, sjukhus och ingångarna på köpcentrum. Samt stränder och andra naturområden där människor samlas.

Mer kontroversiellt rökförbud.

Förslaget som studeras av regeringen rekommenderar också ett generellt förbud mot tobaksanvändning i privata fordon. Det är ett förslag som lades fram för några år sedan men som då mötte hårt motstånd från människorättsgrupper.

Slutsats.

Hälsoministeriet ser ut att vara klara för att införa ett rökförbud på uteserveringar inom en snar framtid. De övriga strängare och kanske mer kontroversiella åtgärderna, kan det nog bli debatt om. Hur många av dem som införs lär framtiden få utvisa, en del blir det säkert men knappast allt.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …