Trädgårdsdans för livsrytm

Bara tio minuters bilresa från Estepona driver Eli Olid och Chris Werner en småskalig handelsträdgård för försäljning av grönsaker, frukt och örter. För dem är biodynamisk och ekologisk odling lika självklar som att skapa rätt miljö för en hållbar och harmonisk livsrytm. Välkommen till La Huerta de la Danza – ”Dansens Trädgård”!

Tillsammans med vapendragaren och Estepona-profilen Anders Ekman beger vi oss en liten bit upp i Bermeja-massivet mot en oas av grönskande odlingar. Här startade för drygt tre år sedan Eli Olid arbetet med att bygga upp handelsträdgården La Huerta de la Danza. Idag omfattar gården 450 kvadratmeter med möjlighet till utökning; det finns mark i anslutning och närhet till gården som tillhör Elis släkt. Hon är uppvuxen med egenodlade grönsaker och hennes släktingar rycker ofta in och hjälper till med trädgårdsarbetet.

– Det här är mer av det traditionella Spanien där familjen håller ihop och hjälper varandra, berättar Anders. Den ekologiska inriktningen ligger också helt rätt i tiden, gården utgör en källa till inspiration och erbjuder ett stort utbud av naturligt odlade grönsaker och frukt.

Mässkärlek uppstod

Eli träffade Chris, som ursprungligen kommer från Tyskland, för cirka två år sedan på en mässa för ekologisk odling i regionen. Chris erbjöd sig att arbeta på gården som volontär och på den vägen är det – idag är de ett par och föräldrar till en sexmånaders bebis, Kiara Bella. Återväxten är säkrad! Varje söndagsmorgon står de på ABC-torget i Estepona med sitt grönsaksstånd fyllt med dagsfärska varor. Efterfrågan brukar det inte vara något fel på, men spanjorerna själva är lite svårflörtade.
– Det är faktiskt mest utlänningar som handlar våra grönsaker, berättar Eli. Spanjorerna är lite mer priskänsliga när det kommer till ekologiska produkter.

  Den ekologiska inriktningen ligger också helt rätt i tiden, gården utgör en källa till inspiration och erbjuder ett stort utbud av naturligt odlade grönsaker och frukt.

Sergio Atunez
På ABC-torget i Estepona står La Huerta de la Danza varje söndag. På bilden Sergio Atunez, en god kollega och vän som varit och är ett stort stöd i deras gemensamma intresse för ekologisk odling.

DET ALLRA TREVLIGASTE SÄTTET att handla är dock att besöka dem på gården och själv välja bland alla godsaker som frodas. Eli och Chris talar spanska, engelska, tyska och babyspråk flytande. Du kan alltid boka tid via deras Instagram-sida, där det även går att beställa hem frukt- och grönsakslådor. Väl på plats är det underbart att promenera runt gården där de pekar ut allt som är färdigt att skördas – bara att välja och vraka! Båda är så inspirerande, kunniga och entusiastiska att bara det är värt den korta bilresan. Att du sedan får med dig världens bästa grönsaker hem blir liksom en bonus.

Med sin uppväxt av närproducerat har Eli alltid haft ett stort intresse för att odla ekologiskt; det gäller att ta hand om både jorden och sin kropp, en kombination och ambition som hon delar med Chris. Det är ett budskap de också vill de dela med sig till invånarna i Estepona. En passande sidosyssla de också brinner för är yoga och meditation och det finns planer att arrangera kurser och evenemang, men i dagsläget är det en småskalig verksamhet. Gården är annars fantastisk för just dessa aktiviteter med sin vackra omgivning och lugna miljö. Det ger också en möjlighet att utöka affärsverksamheten med andra former av intäkter.

Många planer

Verksamheten går runt men vi tjänar inte så mycket pengar, berättar de med ett leende. Vi har så många olika planer och projekt som drar både resurser och tid.
Tack vare det goda klimatet så odlar de året runt, om än olika grönsaker vid olika årstider. På sommaren handlar det mycket om gröna bönor, tomater och auberginer. Men de har också börjat med en typ av tomater som de även kan odla på vintern. På vintern är det annars mest broccoli, blomkål och sallader liksom kronärtskockor och mangold. Och fänkål. Och chili …
– Nästan allting växer bra här bara det finns vatten, berättar Chris. Jorden är bördig men stenig, vi plockar sten hela tiden!

Trädgård
Del av gården med dess fantastiska omgivning.

DE HAR ÄVEN ÄGG I SORTIMENTET. Men produktionen är så pass liten att det främst är vänner och stamkunder som får möjlighet att köpa dem. Hönornas ”restprodukter” används som gödsel, liksom hästgödsel. När grödorna kommit upp ur jorden täcker de marken med gödsel vilket både bidrar med naturlig näring samt minskar vattenavdunstningen.
Eftersom de inte gör så stora pengar på försäljningen så åker Chris till Tyskland och jobbar extra för att finansiera kommande projekt. Deras planer för framtiden kräver en del uppoffringar även om de alltid har mat på bordet. Av naturliga anledningar blir det mycket vegetariskt även om de inte är uttalade vegetarianer.
– Visst blir det grönsaker i huvudsak men med Kiara Bella och amningen är det just nu en mer blandad diet, säger Eli.

Trädgård
Elis pappa, Jose Manuel ”Pepe” Olid, rycker in och hjälper till där det behövs.

Hjälp av familj och släkt

Elis pappa, Jose Manuel ”Pepe” Olid, är pensionär och tillbringar en hel del tid på gården, både för att stötta projektet och röra på kroppen. Han kan allt om traditionellt jordbruk, kunskap som de kombinerar med allt de själva lärt sig om ekologiskt jordbruk. Eli och Chris är också en del av vad som kallas Ramalas, ett ”Permaculture-team” som träffas varje månad på olika gårdar och anläggningar. Här arbetar de och utvecklas tillsammans samtidigt som alla delar med sig av både kunskap och glädje.
– För oss är det en viktig aktivitet som både inspirerar och motiverar oss att driva trädgården framåt, framhåller de.

Både Eli och Chris ser att det finns en stor potential för fler kunder, men det kräver som sagt mycket arbete. De har förutom släkten även hjälp av volontärer som kommer någon gång i veckan och avlastar dem på gården.
– Vi är så tacksamma för de som delar våra värderingar och som vill hjälpa till rent praktiskt, säger Eli. Samtidigt är det många som både uppskattar vår ekologiska och biodynamiska inriktning samt att få möjlighet att arbeta med händerna i jorden.

Den som har möjlighet bör absolut ta chansen till ett besök hos La Huerta de la Danza. Den ligger som sagt bara tio minuters bilväg från Estepona och är lätt att hitta till. Har du inte möjlighet till det så boka då in ett besök till marknaden på ABC-torget på söndagar. De finns på plats från 9:30 till 14:00 men kom gärna tidigt, varorna tar snabbt slut. (Kartlänk från Google Maps).

– Att ha tillgång till de närodlade och ekologiska grönsaker som La Huerta de la Danza erbjuder är en förmån för oss som bor i Estepona som vi inte får missa, avslutar Anders. Samtidigt som vi får förstklassiga råvaror med oss hem så kan vi stödja en verkligt hållbar utveckling i regionen som förhoppningsvis inspirerar andra till liknande satsningar!

Mer från Estepona med omgivningar:

Saltstänkta skaldjur och vågvaggat vin.
Esteponas bästa.


Björn Stenvall

Byggnadsingenjör, reseledare, industrijournalist och egenföretagare. Bott på flera ställen i Spanien men upptäckte Estepona 2016 och blev fast. Älskar’t!

Läs också

Málaga

Málaga korad som den bästa staden i Spanien för språkinlärning

Málaga har dessutom kommit på femte platsen globalt för att lära sig språk och när …