Nu vet vi var de pratsammaste spanjorerna finns

Det har gjorts en undersökning i Spanien för att utröna var de mest pratsamma spanjorerna bor och om det är någon skillnad på ålder och kön.

Pratsamma spanjorer

Att spanjorer har lätt för att prata både med varandra och med oss utlänningar har väl de flesta som bor i Spanien märkt. Det kan handla om långa lugna pratstunder över några tapas och en öl, eller hetsiga diskussioner om något allvarligt. Som till exempel resultatet i en fotbollsmatch.

Nu har det gjorts en undersökning av plattformen Preply hur det förhåller sig med detta och om det finns några regionala skillnader. De har intervjuat mer än 2.000 personer i de 20 största städerna i landet. Inte helt oväntat visade det sig att de allra mest pratsamma invånarna finns i Andalusien, de belägger tre av platserna på topp fem-listan.

  • De allra mest pratsamma människorna finns i Córdoba med poängen 6,80.
  • På andra plats hamnar Granada med en poäng på 6,70.
  • På tredje plats tränger sig Palma de Mallorca in med respektabla 6,60 poäng..
  • Fjärde platsen intas av Andalusiens huvudstad Sevilla med 6,56 poäng.
  • Vigo och A Coruña delar på femteplatsen med 6,55 poäng vardera.

Om man letar efter lugnt och ro så bör man med andra ord undvika ovannämnda städer och i stället kanske söka sig till de mer tystlåtna delarna av Spanien. Här kommer de två städer som hamnade i botten på listan.

  • San Sebastian i Baskien fick 6,29 poäng och kom därmed näst sist.
  • Santa Cruz de Tenerife på Kanarieöarna hamnade på sista platsen med 6,17 poäng.

Om vad och med vem.

Enligt undersökningen pratar en genomsnittlig spanjor med sex personer om dagen för nöjes skull, dvs. utanför jobbet. De vanligaste diskussionerna med familj och vänner tenderar att fokusera på konversationer kring nyheter och tv-serier. Samt ge vägledning till främlingar på gatan och prata med barpersonal och servitörer.

Ålder och kön.

Även om skillnaderna är minimala så tenderar de mellan 16 och 24 att vara de minst pratsamma. Vad som kanske kan förvåna många är att det inte har uppvisats några poängskillnader mellan män och kvinnor.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …