Scania får stororder från Spanien

Scania har fått en stororder på 231 bussar till Kanarieöarna, dessutom har transportföretaget Trialca i Málaga beställt G460-dragbilar.

Bussar
De omnämnda bussarna, foto: Scania.

Ordern till Kanarieöarna kommer från kollektivtrafikföretaget TITSA som driver kollektivtrafiken på Teneriffa. De är sedan tidigare en storkund till Scania då mer än 60 procent av bolagets 600 bussar kommer från Scania.

Den nya upphandlingen omfattar 231 nya bussar varav 173 är hybridbussar. Det innebär att bussföretaget kommer att ha 291 elhybridbussar, det är en av de största hybridflottorna i Spanien. TITSA har trafik på 180 linjer på Teneriffa och transporterar årligen över 60 miljoner passagerare.

De nya bussarna från Scania har fyra års garanti och med sju års garanti på batterierna. Bussarna levereras med 135 stycken under 2024 och de återstående 96 under 2025. Samtliga karosser byggs av Castrosua i Santiago de Compostela i Spanien.

Uttalande från TITSA.

Scania är den leverantör som bäst motsvarar våra behov. Vi värdesätter en kombination av olika faktorer som fordonskvalitet, tillgänglighet, personlig service och underhållskontrakt som ger sinnesro. Dessutom går bränslebesparingarna som dessa fordon erbjuder hand i hand med vårt engagemang för hållbarhet och miljö, förklarar Pedro Gómez, teknisk direktör på TITSA.

Dragbilar till Málaga.

Scania dragbilar.
G460-dragbilar, foto: Scania.

Transportes Trialca har förvärvat åtta G460-dragbilar för att transportera spannmålslast. Dessa nyförvärv utökar en flotta på nästan 70 fordon, varav mer än 50 % är från det svenska märket.

Fordonen åtföljs av ett FMS-paket (Scania Fleet Management). Scanias fleet management-system möjliggör positionering i realtid, spårning av fordonsprestanda, miljörapportering som övervakar CO2-utsläpp, serviceplanering och haverirapportering. Samt förarbedömning som hjälper till att snabbt identifiera möjliga förbättringar i användningen av fordon. Kort sagt, ett verktyg som förbättrar flottans effektivitet och därför minskar driftskostnaderna.

Transportes Trialcas ägare är positiv.

”Förbrukning och tillförlitlighet är de främsta anledningarna till att vi har valt Scania. De erbjuder mycket låg bränsleförbrukning, vilket minskar kostnaderna avsevärt. Sen vet vi att Scanias produkter är mycket pålitliga och vi får en serie högkvalitativa eftermarknadstjänster och personlig uppmärksamhet”. Förklarar José Manuel Trigo, förvaltare och ägare av Transportes Trialca.

Mer om bussar i Spanien:

Bussbolaget Alsa satsar miljövänligt.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …