Nytt vaccin mot dödliga cancerformer

Kliniska prövningar i Spanien på patienter med pankreascancer och malignt melanom har ökat överlevnaden med upp till 45 procent.

MRNA Vaccin
De nya mRNA-vaccinen innehåller budbärar-RNA.

Resultatet avslöjades av José Gómez Rial, chef för immunologitjänsten vid University Clinical Hospital i Santiago de Compostela. Han avslöjade detta fredagen den 27 oktober medan han deltog i XX International Balmis Knows Vaccine Update Conference på Teatro Cervantes i Almería.

Efter att ha genomfört de kliniska prövningarna i fas två har framstegen inom immunterapi och vacciner för att behandla cancer under de senaste åren gett mycket lovande resultat, säger Rial.

I vissa typer av tumörer, såsom malignt melanom (hudcancer) och cancer i bukspottkörteln visade spårresultaten en ökning med upp till 45 procent i överlevnad. Det är cancerformer som hittills kan vara dödliga hos människor, förklarade han, enligt rapporter från den spanska dagstidningen Larazon.

”Immunsystemet är ett precisionsverktyg i cancerterapi”. Rial hänvisade till dessa nya mRNA-plattformar som ett stort hopp. De tillåter utveckling av personliga vacciner mot olika typer av tumörer med hög effektivitet.

Det finns redan vacciner för vissa cancerformer.

När det gäller vaccination för att förebygga cancer påminde immunologiexperten om att det redan finns två tillgängliga vacciner. Det ena är vaccinet mot humant papillomvirus (HPV), som används för att behandla flera typer av cancer hos båda könen. Det andra är hepatit B-vaccinet, som bekämpar levercancer.

Vaccin mot humant papillomvirus.
Vaccin mot humant papillomvirus.

Dessutom förklarade José Gómez Rial att ett nytt vaccin som används för att bekämpa Epstein-Barr-viruset kommer att representera ett ”betydligt steg” i den medicinska världen. Viruset är en infektion som orsakar många komplikationer och är kopplad till cancer av alla slag.

Under mötet i Almería analyserade de församlade hälsoexperterna de senaste nyheterna om den aktuella kampanjen mot influensa. De diskuterade också framtiden för vaccination mot meningokocker och förändringarna i vaccination av barn, bland flera andra ämnen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …