Stor risk för flygkaos i sommar

Fackföreningen för de spanska piloterna har hotat med massiva strejker i sommar som berör en lång rad flygbolag.

De flygbolag som berörs är Air Nostrum, Air Europa, Iberia, Iberia Express, Vueling, Ryanair, EasyJet, Norwegian, Swiftair, Plus Ultra, Jet 2, Eurowings och Evelop. Men det finns dessutom risk för att flygledare, flygvärdinnor och markpersonal dras med och då påverkas alla flygbolag.

Det är fackföreningen SEPLA (Sindicato Español de Pilotos de Líneas Aéreas) och Spaniens transportministerium som är på kollisionskurs. Förbundet och dess medlemmar slår tillbaka mot en lag om ”minimum tjänster” som kräver att piloter arbetar 90 % av reguljärflyg även när de strejkar. SEPLA har sagt att ministeriet har brutit mot arbetares rätt att strejka och att den spanska nationella domstolen har backat upp detta påstående.

Två flygbolag är redan berörda

Air Nostrum och Air Europa-piloter strejkar just nu och har gjort det sedan februari, vilket har satt fokus på minimiservicelagen. Lagstiftningen innebär att 60 av de 80 dagliga flygningar som flygbolagen utför är fortfarande igång trots strejkerna, eftersom piloter måste flyga dem.

Som ett svar på lagen överväger SEPLA att genomföra olika strejker i olika flygbolag under sommaren för att förstärka effekten. Enligt Mallorca Bulletin kan även flygledare, flygvärdinnor och markpersonal dras med i strejkaktionen.

En sorts ”långtidscovid” som kan ge flygkaos

Sedan internationella flygresor återupptogs efter Covid-stoppet har flera grupper av piloter i Spanien drivit på för att förbättra sina villkor. I augusti förra året utlöstes tre 72-timmarsstrejker av EasyJet-piloter angående lön och arbetsvillkor. Då krävde SEPLA att arbetsförhållandena för piloter skulle återställas till vad de var innan Covid-pandemin.

Enligt Anton Radchenko, VD för AirAdvisor, kommer resor till Spanien sannolikt att störas i sommar. Antagandet är baserat på antalet problem som passagerarna utstod förra året.

(AirAdvisor är ett flygskadehanteringsföretag med huvudkontor i Polen. De tillhandahåller professionella tjänster till flygpassagerare för att kräva ekonomisk kompensation å deras vägnar från flygbolag.)

Relaterade artiklar

De bästa och de sämsta flygbolagen.
Flygbolagen med flest dolda avgifter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …