Repsol satsar på förnybara bränslen

Repsol kommer att ha fler än 600 bensinstationer med förnybara bränslen i Spanien och Portugal i slutet av 2024.

En Repsol bensinstation i Madrid.

Repsol tillverkar de förnybara bränslena från biomassa, livsmedelsindustrin och använda matoljor. När vi talar om förnybara bränslen så avses i detta fallet både bensin och diesel. Det multinationella energiföretaget levererar redan idag 100 % förnybart bränsle till drygt 60 bensinstationer (46 i Spanien och 15 i Portugal). Planen att ha mer än 600 stationer innan 2024 är slut innebär en riktigt snabb tillväxt eftersom de startade projektet först i maj 2023. Början var blygsam med bara tre bensinstationer, en i vardera Madrid, Barcelona och Lissabon.

Även om Repsols huvudsakliga erbjudande med förnybart bränsle hittills har fokuserat på diesel så har de nyligen lanserat ett pilotprojekt med bensin. För närvarande kan de erbjuda 100 % förnybar bensin på tre bensinstationer i Madrid (Hipódromo, Arturo Soria och Herrera Oria).

Trots att teamet av forskare vid Repsol Technology Lab har framställt tävlingsbensin för MotoGP i mer än 20 år. Så är produktionen av 100 % förnybar bensin till slutanvändare fortfarande i en utvecklingsperiod.

Repsol har ett brett utbud av bränsle.

Bolaget levererar redan tidigare El, AutoGas, CNG/LNG och Neotech-bränslen genom sina bensinstationer. (Bensinstation är väl med tanke på sortimentet egentligen en förlegad beteckning).

Valero Marín

Valero Marín, General Customer Director för Repsol: ”det här nya målet med mer än 600 bensinstationer med förnybara bränslen visar Repsols engagemang för att utöka utbudet av hållbara teknologier för mobilitet. Vilket hjälper användarna att välja det som bäst passar deras behov. Våra bensinstationer är beredda att erbjuda kunderna all typ av energi de behöver för sin mobilitet och vi vill fortsätta vara deras resesällskap. Oavsett om de använder en elbil, en med förnybart bränsle eller gas.”

Detta är förnybara bränslen.

Förnybara bränslen produceras av förnybara råvaror. Mer specifikt tillverkas biobränslen av organiskt avfall. Såsom använda vegetabiliska oljor och jordbruks- och skogsbruksavfall som inte är avsett för livsmedel. Repsol har tillverkat och marknadsfört biobränslen i mer än två decennier, och sedan 2019 har de tagit med organiskt avfall i sin tillverkning.

Den första anläggningen på den iberiska halvön som enbart är tillägnad produktion av avancerade biobränslen från avfall kommer att invigas under de kommande veckorna i Cartagena (regionen Murcia). Den kommer att tillverka 250.000 ton årligen, vilket kommer att förhindra utsläpp av 900.000 ton CO2 per år. På samma sätt kommer Repsol under 2025 att i Puertollano lansera nästa anläggning som uteslutande är dedikerad till att producera biobränslen från avfall. Den kommer att producera 240.000 ton förnybara bränslen per år. 2030 kommer Repsol att ha en produktionskapacitet på mer än två miljoner ton förnybara bränslen. Vilket kommer att positionera Repsol som ett ledande företag för produktion av dessa bränslen i Spanien och Europa.

Begagnad matolja är en viktig råvara.

Använd matolja är ett av de viktigaste organiska avfallen som Repsol använder som råvara för att producera förnybara bränslen. Av denna anledning har de lanserat ett initiativ för att samla in använd matolja vid sina bensinstationer i regionerna Madrid och Galicien. Detta kommer successivt att utökas till alla delar av Spanien och Portugal. För varje liter matolja som används tillverkas 0,9 liter förnybart bränsle.

Återbäring när man lämnar matolja.

Repsol Waylet

Kunder kan ta använd matolja till någon av de mer än 300 insamlingsställen som finns på Repsols bensinstationer i Madrid och Galicien. De som har Waylet-appen kommer att kunna dra nytta av en rabatt på 30 cent per liter använd matolja. För en kommande tankning, eller för att köpa andra produkter på företagets mer än 3.300 bensinstationer i Spanien.

Relaterat till Repsol:

Alla Repsols stationer tar nu UTA-kort.
Rabattkrig på spanska bensinstationer.
Nya vindkraftsprojekt i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …