Gaspriset höjs idag i Spanien

Priset ses över varannan månad av den spanska regeringen och idag tisdagen den 21 november 2023 höjs gaspriset något.

Gasflaskor

Den vanligaste gasflaskan på 12,5 kg butan (se bilden) höjs till 15,14 euro, det innebär en höjning med 5 procent. Enligt resolutionen som publicerades i dag i den officiella statliga tidningen (BOE).

Gaspriset är reglerat av staten.

Gaspriset är reglerat i Spanien och den maximala variationen mellan två prisuppdateringar får vara högst fem procent, priset ses över varannan månad. Det är bara gasflaskor på över 8 och under 20 kilo som omfattas av prisregleringar i Spanien. Regeringen uppskattar att 64,5 miljoner gasbehållare förbrukas årligen. Det är dock en energikälla på tillbakagång med en efterfrågan som har minskat med mer än 25% mellan 2010 och 2021.

Gaspriset har fluktuerat dramatiskt sedan kriget i Ukraina började, men Spaniens prisreglering har upprätthållit marknadens stabilitet. Dessutom införde regeringen en rad krisåtgärden i juni förra året för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av konflikten. Varav en var att sätta ett pristak på standard butanflaskor till 19,55 euro. Detta tak nåddes faktiskt den 19 september förra året men sedan dess har gasen fram till nu sjunkit i pris. Det lägsta priset som har förekommit var i juli 2016 då kostade flaskorna 11,27 euro.

Anledningen till höjningen.

Ökningen av priset på en butanflaska till 15,14 euro beror främst på höjningen av råvarupriset (+8,3 %) och en kraftig ökning av transportpriserna (+26,6 %). Samt eurons depreciering mot dollarn (-3,3 %).

Lägst pris på nederlagen.

OBS, lägst pris är det alltid på gasnederlagen. På mackarna, gasbilarna och andra försäljningsställen är priserna alltid något högre.

Fler artiklar relaterade till priser i Spanien.

Klimatförändringar riskerar att höja vattenpriserna.
Priser på dagens meny i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …