Semesterfirarna får Problem på Costa Blanca

På många stränder stänger strandbarerna, uthyrning av solstolar och annan utrustning försvinner, dessutom stänger toaletterna. Orsaken är att kontrakten inte har förnyats.

La Zenia, Costa Blanca
La Zenia, Orihuela Costa på Costa Blanca.

Det gäller stränderna på Orihuela Costa, på Costa Blanca i provinsen Alicante. Områden som Campo Amor, La Zenia, Mil Palmeras och Cabo Roig omfattas. Orihuela Costas nya kustråd, Manuel Mestre, meddelade att besökarna måste ta med sina egna förfriskningar för en dag på stranden.

Omvälvningen sker på grund av att det kommunala kontrakt som tillät strandbarer och uthyrning av solstolar att verka i området, löpte ut i januari. Och de har ännu inte kunnat enas om något nytt avtal. Det gamla strandkontraktet drevs av Chiringuitos del Sol vid 11 stränder i området under ett antal år. Och det är inte första året som semesterfirare har sett sina planer störda av tvister mellan det företaget och det lokala rådet.

Manuel Mestre

Manuel Mestre har berättat för boendeföreningarna Lomas och Cabo Roig att ett nytt avtal skulle ha upprättats för att tillåta strandbarer att öppna igen. Han uteslöt inte heller möjligheten att food trucks kan sälja mat vid några av stränderna. Men ännu har det inte synts till någon food truck.

Det finns nu farhågor om att bristen på nödvändiga tjänster kommer att hota statusen för de blåflaggade stränderna. Orhihuela Costa på Costa Blanca har haft den blåflaggade kvalitetsmärkningen sex år i rad, med senaste revisionen i maj i år. (Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse som beviljas badplatser och småbåtshamnar som uppfyller vissa kriterier. Som rör vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation.)

Blå flagg

Spanien har som tur är många fler stränder

Spaniens bästa stränder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …