Väderprognos för veckan och julhelgen

Ett kraftigt högtryck som täcker stora delar av Västeuropa garanterar ett stabilt och behagligt väder i Spanien under veckan, julen inkluderad.

Far och dotter på stranden.
Det blir strandväder i jul.

Inledningen på december blev riktigt varm i största delen av Spanien, med flera nya värmerekord. Fortsättningen på året bjuder på mer för årstiden normala temperaturer men i huvudsak torrt och fint väder.

Det kommer att bli torrt väder förutom några spridda regnskurar eller lättare snöfall längst upp i norr. Temperaturmässigt kommer Spanien att vara delat i två delar eftersom Medelhavskusten kommer att få behagliga temperaturer på upp mot 20 grader mitt på dagen. Medan inlandet kommer att få se termometrarna gå ner långt under nollan i många delar av landet.

Men högtrycket innebär också att den i grunden kyliga atmosfären kan generera en ihållande dimma i början på veckan. Detta är särskilt uttalat i de inre delarna av landet. Det kommer också att vara disigt (calima) väder ett par tre dagar till på Kanarieöarna.

Väderprognos 19/12-2023.
19/12-2023.
Väderprognos 19/12-2023 för Kanarieöarna.

Ett regnväder förväntas passera under veckan.

Trots det starka högtrycket förväntas en front med tillhörande moln och regn passera under onsdag. Nederbörden beräknas falla framförallt i norr och nordväst men skurar kan även ta sig söderut till Andalusien. Nederbörden längst i norr kan däremot fortsätta fram till helgen. På Kanarieöarna blir det lugna dagar och diset i luften (calima) kommer att minska från och med onsdag. Det kommer att bildas en storm över Madeira under slutet på veckan och den kan eventuellt ge nederbörd på Kanarieöarna till helgen.

Temperaturerna i Spanien under veckan kommer att vara de för årstiden normala, med frost i inlandet. Speciellt i låglänta vindstilla områden och särskilt starkt i Kastilien och León. Fronten som passerar under veckan kommer också att medföra blåsigt väder på fastlandet och Balearerna. Blåsigast blir det i Katalonien, Balearerna och i Valenciaområdet (orange varning på onsdag).

Väderprognos 20/12-2023
20/12-2023.
Väderprognos 20/12-2023 för Kanarieöarna.

Julafton och Juldagen.

Enligt Statens meteorologiska byrå Aemet så kommer det att vara ett kraftigt högtryck över Spanien som blockerar alla oväder. Det blir klar himmel, lite svalare väder med lätt frost i bergsområden och dimma i de centrala delarna av Spanien. Vinden kommer att vara västlig till nordlig och det är bara längst i norr som det blir någon nederbörd, normala temperaturer för årstiden.

Väderprognos 24/12-2023.
24/12-2023.
Väderprognos 24/12-2023.
Temperaturer den 24/12-2023
24/12-2023.
Temperaturer den 24/12-2023.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …