Spanien dominerar världens kvalitetsstränder

Spanien fortsätter att vara världsledande när det gäller den globala kvalitetsutmärkelsen blå flagg för stränder, marinor och turistbåtar.

Blå Flagg.
Blå Flagg. Bild: RTVE.

Spanien har i år tilldelats blå flagg för 638 stränder, 102 marinor och 7 turistbåtar. Detta betyder att Spanien behåller sin titel som världsledande för den globala kvalitetsmärkningen blå flagg. Den fullständiga listan presenterades idag den 7 maj i Madrid och det totala antalet flaggor har stigit till 747 vilket är 18 fler än 2023. Förändringarna jämfört med förra året: stränder 638 (+11), marinor 102 (+5) och turistbåtar 7 (+2).

”Vi har varit det land med flest blå flaggor i tre oavbrutna decennier och kommer att fortsätta att vara det i år. 15 % av de blåflaggade stränderna finns i Spanien. Detta är en kollektiv framgång eftersom det bara är möjligt tack vare de olika förvaltningarnas arbete”. säger Rosario Sánchez Grau på turistministeriet.

Fördelningen av flaggor i landet.

Valencia har flest flaggor med 159 flaggor vilket är 6 fler än förra året. De följs av Andalusien 156 (+8), Galicien 125 (+-0) och Katalonien 118 (-2). Sen kommer Kanarieöarna 60, Murcia, 34, Asturien 15, Kantabrien 11, Extremadura 10, Baskien 4, Melilla 4, Ceuta 2, och Madrid 1. (En strand behöver inte vara vid havet, det kan vara en sjö- eller flodstrand).

Speciella omnämnanden.

Tillgänglighetspriset gavs till Alicante, Gandia i Valencia och Rota i Cádiz. Medan Mijas (Málaga) och Muro (Balearerna) fick erkännande för sina enastående livräddningstjänster. Slutligen fick Arucas (Gran Canaria), Orihuela (Alicante) och Vilaseca (Tarragona) utmärkelser för miljöutbildning.

Blå flagg

Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse som drivs av Foundation for Environmental Education (FEE) och som beviljas badplatser, småbåtshamnar och turistbåtar som uppfyller vissa kriterier som rör vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. Blå flagg startades 1985 av miljöförespråkare i Frankrike, som värnade om de marina miljöerna. Idag har över 50 länder fått blå flaggor, men Spanien har flest.

Mer om stränder i Spanien.

Spaniens 25 bästa stränder är utvalda.
Spanien har nu hundratals rökfria stränder.
Spaniens bästa nudiststränder.Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …