Spanien får vackert sommarväder

Början av veckan blir regnig och blåsig i framförallt norra Spanien, men mot slutet av veckan blir det soligt och varmt väder i hela landet.

Vackert sommarväder
Stränderna lockar.

Det är resterna av ovädret Oscar som fortfarande dröjer sig kvar i norr och ger kraftigt regn och starka vindar ett par dagar till. Dessutom kommer ett höghöjdslågtryck (DANA) att svepa in från väster vilket ger en bra chans för regnskurar i resten av Spanien i början på veckan.

Temperaturerna kommer generellt sett att sjunka något under måndag och tisdag då fronten rör sig österut mot Medelhavet. Men från mitten av veckan blir det stabilt och varmare väder med start i sydväst från onsdag. Det är statens meteorologiska institut AEMET som utlovar detta, så förhoppningsvis så stämmer det.

Måndag den 12 juni 2023

I de norra och centrala delarna av Spanien blir det mulet och kraftiga regnskurar, med intensiva hagelstormar runt Pyrenéerna. Vissa spridda skurar kan också dyka upp på Kanarieöarna. Men resten av landet får klar himmel, varmt och torrt. Det blir något svalare i öster än under de senaste dagarna men resten får oförändrade dagstemperaturer.

Gul varning för kraftiga regn och stormvindar är utfärdad för: Aragonien, Asturien, Kantabrien, Kastilien och León, Kastilien-La Mancha , Katalonien, Galicien, Madrid, Navarra och Baskien.

Tisdag den 13 juni 2023

Detta blir sannolikt dagen med det mest ostadiga vädret under hela veckan. Norra Spanien får mulet och regn från tidiga morgonen. Det mulna vädret kommer att sprida sig österut, troligtvis ända bort till Balearerna. Andalusien och resten av de sydvästra delarna får uppehållsväder, möjligtvis med lite duggregn i bergsområdena. Temperaturerna fortsätter neråt i större delen av landet, framförallt i de centrala delarna. Medan det blir något varmare längst kusterna i sydöst samt runt Cádiz.

Gul varning för kraftiga regn och stormvindar är utfärdad för: Andalusien, Aragonien, Asturien, Balearerna, Kantabrien, Kastilien och León, Katalonien, Navarra och Valencia. I Málagaprovinsen kan det även bli vågor på uppemot 3 meter.

Onsdagen den 14 juni 2023

Största delen av landet får klart och soligt väder. I nordost och på Balearerna kommer dock att få enstaka kraftiga regnskurar som avtar under dagen.

Gul varning för kraftiga regn och stormvindar är utfärdad för: Balearerna.

Väder onsdag
(A=högtryck, B= lågtryck).

Torsdagen den 15 juni 2023

Fint väder utlovas för i stort sett hela landet, även om det kan finnas små rester av regnmoln kvar i nordost och på Balearerna. Men i stort sett klart och soligt med lätt molnighet i de centrala delarna av landet. Temperaturerna stiger i hela landet, men eventuellt fuktigt under natten i sydväst.

Inga vädervarningar är utfärdade för torsdagen.

Fredagen den 16 juni 2023

Fint väder med lätta sommarmoln och uppehållsväder utlovas för hela landet. Dagstemperaturerna varierar från 22-27 grader i norr, 27-34 i centrala Spanien, resten får mellan 27-34 grader. Undantagen är de traditionella stekpannorna Badajoz, Sevilla och Córdoba där temperaturerna kan gå upp mot 38 grader.

Inga vädervarningar är utfärdade för fredagen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …