Spanien har haft historiens mest lönsamma sommar

Sommaren är lång och den regnar inte bort, 2023 har varit den mest lönsamma sommarsäsongen sen den spanska statliga statistikbyrån INE startade 1856.

Madrid en sommar
Madrid.

Utländska turister har under juli och augusti spenderat 27.381 miljoner euro enligt färska uppgifter. Det kom fler utländska turister 2017 men aldrig tidigare har det spenderats så mycket pengar som i år. Den högsta siffran före årets rekord var 23.645 miljoner euro, vilket är cirka 14 % lägre än i år.

De mest utmärkande indikatorerna för utländska turistinkomster i Spanien nådde rekordsiffror. Den genomsnittliga dagliga utgiften var 173 euro i augusti. 185 euro i juli och i juni nådde den ett maximum på 188 euro, siffror som aldrig setts i INE:s-register. Samtidigt var den genomsnittliga summan under hela vistelsen 1.343 euro i augusti och 1.367 euro i juli, de två högsta historiska siffrorna. Resultatet har blivit den mest lönsamma sommarsäsongen i historien för Spanien, åtminstone sett till de pengar som stannat i landet.

 Héctor Gómez Hernández

Detta framhölls av ministern för industri, handel och turism, Héctor Gómez Hernández. I ett uttalande försäkrade han att ”vi avslutade en extraordinär sommar med data som bekräftar den fullständiga återhämtningen av en sektor som inte bara är huvudmotorn för vår ekonomi. Turismen är också en kraftfull industri som genererar fler och fler jobb av högre kvalitet”. Gómez lyfte särskilt fram ”de magnifika siffror av turistankomsterna från USA och Schweiz. Marknader med stor köpkraft vars medborgare söker differentierande upplevelser i ett allt mer konkurrenskraftigt och innovativt ekosystem, där Spanien är världsledande”.

Detta var dock inte sommaren med störst tillströmning av turister. Under juli och augusti kom det 20.208.313 utländska turister till Spanien. Det är cirka 220.000 fler än året omedelbart före pandemin, men 700.000 färre än rekordåret 2017. Hittills i år har mer än 57 miljoner utländska turister besökt Spanien, nästan 20 % fler än förra året.

Britterna är fortfarande flest.

Den huvudsakliga turistmarknaden är fortfarande Storbritannien. Fler än två miljoner britter tillbringade sina augustisemestrar i Spanien helt eller delvis under sommaren, 10 % fler än förra året. Frankrike, med 1,9 miljoner turister; och Tyskland, med 1,1 miljoner, utgjorde de tre huvudsakliga marknaderna för den spanska turistnäringen. Även om det i augusti har uppfattats ett växande intresse från amerikaner och schweizare för Spanien. När det gäller USA har dess favoritdestination varit regionen Madrid. I sommar har Madrid växt fram som den sommardestination som vuxit mest, i konkurrens med sol och strand.

Om det är någon som undrar varför Madrid har blivit så populärt, så ta en titt på denna videon:

Mer i ämnet Spaniens turism:

Handelsunderskottet minskar och turistnettot ökar.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …