Fler än 4.600 flyg på Málaga-Costa del Sols flygplats i påsk

Det beräknas att flygplatsen på Costa del Sol kommer att hantera cirka 785.000 passagerare under den hektiska påskveckan 2024.

Påskprocession Spanien under påskveckan.
Påskprocession i Málaga. Foto: J. Erixon – Hej! Spanien.

Mellan idag fredagen den 22 mars och fram till den 1 april kommer Málaga-Costa del Sols flygplats AGP att hantera 4.606 flyg. Det låter som mycket men det är faktiskt 554 färre än förra årets påskvecka enligt uppgifter från flygplatsbolaget Aena. Av dessa flyg så är 3.526 internationella förbindelser och de övriga inrikesflyg.

Att det är färre flyg under påsk i år har en enkel förklaring.

Det faktum att påskveckan infaller i mars i år påverkar flygbolagens kapacitet. Flygbolagen arbetar fortfarande efter lågsäsongsscheman vilket gör att bolagen har färre flygplan i drift. Men det påverkar inte antalet passagerare så mycket som man skulle kunna tro eftersom flygplanen helt enkelt fylls upp mer. Flygplanen har också blivit större och kan ta fler passagerare. Den genomsnittliga kapaciteten på de flygplan som trafikerar Málaga flygplats är 200 platser och beläggningsgraden är 85 %.

De mest trafikerade dagarna.

Den mest trafikerade dagen blir påskdagen den 31 mars, med en prognos på 490 flygningar. Följt av måndagen den 1 april, som är en allmän helgdag i flera regioner i Spanien, och där 483 flygoperationer har planerats. I dag den 22 mars som är starten för påsklovet för många landar och lyfter 405 plan. Lördagen den 23:e kommer aktiviteten att stiga till 436 flyg. Återigen kommer huvudintensiteten att märkas på påskveckan huvuddagar, från skärtorsdagen och framåt, med 407 flygoperationer; 404 på långfredagen; och 432 söndagen den 31 mars.

Aktiviteten på flygplatsen avspeglar de goda prognoserna för Málagaprovinsens turistboenden, hotell och restauranger inför påskfirandet.

Alla kommer nu inte med flyg till Costa del Sol, många kommer också med tåg eller bil. Information om trafiksituationen på vägarna i påsk finns här: Spaniens trafikmyndigheter tar höjd för påsktrafiken.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …