Spaniens trafikmyndigheter tar höjd för påsktrafiken

Påskveckan närmar sig och redan på fredag den 22 mars skalar trafikmyndigheterna i Spanien upp sina åtgärder för att trafiken skall flyta smärtfritt.

Trafik i Spanien
Foto: DGT.

Den första fasen i åtgärderna för påsktrafiken startar trafikmyndigheterna DGT fredagen den 22 mars klockan 15:00. Den fasen pågår fram till midnatt söndagen den 24 mars och under den fasen förväntas 4,2 miljoner resor på landets vägar.

DGT påpekar att under den första fasen kommer trafiken att vara som mest intensiv på fredag mellan 18:00 och 21:00. Samt på lördag mellan 09:00 och 14:00.

Påsktrafiken förväntas i år generera 16.550.000 planerade bilresor och det är en ökning med 1,5 miljoner resor jämfört med 2019 års siffror. Det är dessutom en ökning med 1 % fler bilresor än under 2023. Denna ledighetsperiod är en av årets mest komplicerade eftersom det är en stor volym resor under en kort tid. Som dessutom genomförs med liknande ursprung och destinationer och de görs på samma dagar och klockslag.

Trafikmyndigheternas ”operation påsktrafik” pågår fram till midnatt måndagen den 1 april. Eftersom den dagen är helgdag i sju regioner (Balearerna, Kantabrien, Katalonien, Baskien, La Rioja, Valencia och Navarra).

Alla resurser sätts in.

För att så mycket som möjligt garantera trafiksäkerheten och underlätta trafikflödet har DGT under dessa dagar maximal tillgång till alla medel de har till förfogande. Det gäller både tekniska och personella resurser. Fasta och rörliga radarkontroller, helikoptrar och drönare, kameror och omärkta skåpbilar. Samt agenter från Guardia Civils trafikavdelning, personal vid trafikledningscentralerna, helikopterpatruller och personal som ansvarar för underhåll av utrustning och installationer vid vägarna.

DGT har uppgett att förutom hastighetskontroller så kommer särskild vikt att läggas på bruk av mobiltelefoner och användningen av säkerhetsbälten. Trafikböter för dessa förseelser uppgår till avsevärda belopp årligen.

Dessutom kommer särskilda trafikplanerings och regleringsåtgärder att genomföras. Som installation av vändbara körfält som underlättar trafiken in och ut från stadskärnorna. Vissa vägarbeten kommer att stoppas och det blir även restriktioner för vissa fordonstyper på specifika avsnitt och klockslag.

Uppmaning från DGT.

DGT uppmanar alla att förbereda resorna noga och även ta hänsyn till alternativa vägar runt de mest trafikerade områdena. Samt att hålla sig informerad i realtid om incidenter antingen via X (Twitter) @informacionDGT och @DGTes eller i informationen på radio och TV. Det går också att ringa på telefon 011.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …