Spanien kan bli arrangörer för eScooter Race

Det pågår samtal med de spanska myndigheterna för att kunna arrangera tävlingar i den nya och snabbt växande sporten eScooter Race.

eScooter Race.
eScooter Race i Dubai.

I Spanien finns det bara tre förare i denna nya gren av motorsporten, en av dem är Carlos Espinosa (mer känd som Carlos Siles ) från Málaga. Han har blivit omskriven i spansk press, bland annat i SUR och det reportaget finns här.

Carlos är en av pionjärerna inom den nya sporten och han har hållit på med MC-tävlingar sedan han var 11 år gammal. Idag driver han en motorcykelskola ”MotoschoolMalaga.com” och har lyckats bli frontfiguren för eScooter Race i Spanien.

Den nya sporten föddes som ett resultat av de nya koncepten för mobilitet som växer fram i stadsmiljön, där elektrisk mobilitet fortsätter att få framträdande plats. För närvarande står elektriska skotrar i Málaga för mer än 7 % av resorna inom staden.

Specialiserade tävlingsskotrar.

Precis som formel ett har högt specialiserade bilar så används det högpresterande skotrar för dessa tävlingar. En vanlig elskoter är i dessa sammanhang helt utesluten. Den skoter som används nu heter RS-Zero och den har en vikt på mellan 50 – 60 kilo och kan nå hastigheter på över 140 kilometer i timmen.

Det kanske låter mer eller mindre livsfarligt för de flesta men så är inte fallet. Förarna har toppmodern skyddsutrustning och banorna är mycket väl förberedda stadsbanor med högt säkerhetstänkande.

Kan bli lite av en allemanssport.

Till skillnad från praktiskt taget all annan motorsport så är kostnaderna för att delta i ett eScooter-lopp mycket låga. Skotrarna i sig kostar inga förmögenheter och driftskostnaderna är försumbara. Det behövs heller inga specialtransporter för att frakta tävlingsmaskinerna och inga garage för att förvara dem. Det är också en sport som inte gör skillnad på varken kön eller ålder (minimiålder finns givetvis).

Än har sporten inte fått så stort fotfäste i Spanien. Men den är däremot redan etablerad i Storbritannien och flera andra länder. I Spanien har många den uppfattningen att en elskoter är en leksak, men det är inget Espinosa håller med om. Så här uttalade han sig i SUR: ”Mikromobilitet och elfordon är här för att stanna, det är tekniska framsteg och framför allt ekologiska framsteg för allas bästa. Det är fortfarande en lång väg att gå, men det är framtiden”. Bilden visar Carlos och kommer från hans Facebook-sida.

En video från sportens ”barndom” eSkootr Championship 2022 (eSC):

Fler artiklar om motorsport i Spanien: MOTORSPORT.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …