Spaniens billigaste och dyraste semesterbostäder

Det är stora skillnader i kostnader för att hyra semesterbostäder i Spanien under sommaren 2024 och allra dyrast är det på Balearerna.

Ibiza semesterbostäder
Ibiza, dyrast i Spanien.

Med sommaren precis runt hörnet registrerar Spanien redan en beläggning på 83 % i semesterbostäder. Det genomsnittliga priset per natt är cirka 176 euro och det är 2 % högre jämfört med föregående år för samma datum. Allt enligt uppgifter från en nyligen genomförd studie av semesterbostadsportalen Holidu.

Undersökningen har som underlag kontakter med 2.863 fritidshusägare i Spanien. Det framkommer också att 71 % av ägarna räknar med att få fler bokningar än förra året. Medan 24 % förväntar sig liknande siffror som föregående säsong.

De mest prisvärda regionerna.

Extremadura är den regionen med de billigaste priserna, med ett genomsnittligt pris per natt på 115 euro. Efter Extremadura kommerr Kanarieöarna med 119 euro och Kastilien och León med 127 euro per natt. När man bryter ner Kanarieöarna är ön med det billigaste boendet La Gomera (80 euro) och den dyraste är Lanzarote (154 euro).

Därefter kommer Galicien (129 euro) och La Rioja följer med ett pris på 131 euro. Rankingen fortsätter med Murcia och Aragonien (138 euro), Kastilien-La Mancha (141 euro), Navarra (142 euro), Asturien (150 euro), Kantabrien (159 euro) och Andalusien (176 euro). Priset i Andalusien sammanfaller med det genomsnittliga priser för Spanien.

De dyraste regionerna.

Balearerna är klart dyrast i Spanien med ett genomsnittligt pris per natt på 352 euro. När man tar fram förstoringsglaset och tittar närmare på öarna så sticker Ibiza ut med ett snittpris per natt på 623 euro. På Formentera ligger priset på 367 euro och på Menorca kostar det 350 euro. Mallorca är den billigaste ön på Balearerna med 332 euro för sommarsäsongen.

Men de höga priserna på Balearerna avskräcker uppenbarligen inte för beläggningsgraden har redan brakat iväg rejält: Menorca 84 %, Mallorca 83 %, Formentera 81 % och Ibiza 80 %.

Den näst dyraste regionen är Baskien (227 euro). Sen kommer Katalonien (210 euro), Madrid (182 euro) och slutligen Valencia (178 euro).

Mest efterfrågade typer av turistboenden.

Baserat på plattformens sökningar är den genomsnittliga vistelsen sju nätter. Veckorna från 20 till 27 juli och 3 till 10 augusti är de mest efterfrågade för boende i Spanien. När det gäller boendetyper toppar semesterhus bokningslistan följt av villor, semesterlägenheter och lanthus.

Slutligen, när det gäller de mest eftertraktade tjänsterna i denna typ av boende, ligger privata pooler på första platsen (55 %). Följt av luftkonditionering (27 %), internet (18 %), grill (14 %) och möjlighet att ta med husdjur (11%).

Priserna på semesterbostäder skiljer också mycket beroende på vilken ort man väljer. Här är ett några exempel från Costa del Sol. Några råd på vägen: rekommendationer för bokningar av turistboende i Spanien.

För de med gott om pengar:

Mindre pengar behöver inte betyda sämre:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …