Spanien och Marocko förbereder sommaren

Det handlar om den stora sommaröverfarten från Europa till Afrika, i Spanien känt som Operación Paso del Estrecho, OPE-23.

I Marocko kallas händelsen för Operation Marhaba (عملية مرحبا), det arabiska ordet för välkommen är just marhaba. Maraocko menar med detta att de välkomnar alla turister och hemvändande marockaner som bor och arbetar utomlands.

Operationen tar vanligtvis fyra månader och pågår från juni till september. Under den perioden reser över tre miljoner marockaner mellan kontinenterna. Enligt den spanska regeringen så är det världens största förflyttning av människor mellan två kontinenter på så kort tid.

Under pandemin var gränsen stängd

Under förra årets upplaga av operationen registrerades 3,2 miljoner passagerare och 558.000 fordon mellan 15 juni och 15 september. Dessa transporterades i huvudsak av en flotta på 33 fartyg mellan europeiska hamnar och Marocko. Den mest trafikerade hamnen var Tangier Med. Siffrorna inkluderar flygpassagerarna samt de som går in via landgränserna till Bab-Sebta och Beni Anzar i Melilla.

När det gäller hamnarna i Spanien så var det hamnen i Algeciras som hade mest trafik förra året med 870.109 passagerare. Detta är en minskning med 2,8% jämfört med 2019. Detta anses bero på pandemin, krisen mellan länderna förra året, kriget i Ukraina, samt ökade bränslepriser.

För att hantera den stora strömmen av människor har de båda länderna satt samman en kommission som skall samordna verksamheten i båda länderna. Kommissionen har nyligen träffats i Madrid för att dra upp riktlinjerna för årets operation ”OPE-23”.

Tjänstemän från både Marocko och Spanien deltog i det spansk-marockanska blandade kommissionens möte. Inklusive Marockos ambassadör i Spanien Karima Benyaich, chefen för migration och gränsövervakning Khalid Zerouali. Tillsammans med andra höga tjänstemän från den nationella säkerheten och de kungliga gendarmeriets representanter.

Från Spanien deltog undersekreterare vid inrikesministeriet Isabel Goicoechea i mötet, tillsammans med generaldirektören för civilskydd och nödsituationer Leonardo Marcos och andra tjänstemän.

Under mötet diskuterade den blandade kommissionen flera utmaningar och frågor, inklusive ”de operativa enheter som båda länderna kommer att sätta på plats för att garantera utvecklingen av OPE-23.” Det blir ungefär samma åtgärder som vidtogs förra året. ”År 2022 etablerade inrikesministeriet en säkerhetsordning med 15.995 agenter från nationalpolisen och Guardia Civil”, står det i gårdagens uttalande från den spanska regeringen.

Mer från relationen Spanien – Marocko

Tunnelprojektet Spanien-Marocko åter aktuellt


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …