Spaniens bästa och sämsta stormarknader

Den ledande konsumentorganisationen OCU har publicerat en lista som rankar hur nöjda kunderna är med butikskedjorna i Spanien.

En av många stormarknader.

Konsumentorganisationen OCU gör varje år en nöjdhetsundersökning där de samlar in åsikter från fler än 4.000 kunder över hela landet. De analyserar denna gången 38 olika stormarknadskedjor, både nationellt och lokalt.

De tillfrågade är medlemmar i konsumentföreningen och har delat med sig av bedömningar och inköpsvanor för ett flertal olika produkter. Det handlar om mat, apoteks- och hygienprodukter, både i fysiska butiker och online.

Varför föredrar man en butik före en annan?

De flesta kanske tror att priset är det mest avgörande. Men enligt undersökningen så är priset visserligen en grundläggande anledning, men inte det enda eller ens huvudsakliga skälet. Det finns andra aspekter som väger tyngre, särskilt då praktiska frågor som närhet eller tillgänglighet. Men sortiment, variation på produkter och fabrikat, kvalitet, kampanjer, rabatter och öppettider värderas också, om än i mindre grad.

Hur ofta handlar folk i gemen och var handlar de vad?

Ungefär 54 % av de tillfrågade går och handlar en eller två gånger i veckan. Nästan 6 av 10 använder bilen när de åker för att göra sina inköp. Vad folk mest köper i sin föredragna butik är mat i allmänhet, (mejeriprodukter, matoljor, pasta, ris, konserver etc,) samt städ- och hygienprodukter och drycker. Bland färskvaror köper normalt 6 av 10 frukt och grönsaker i snabbköpet. Hälften, 50% köper också kött, men andelen av dem som också köper färsk fisk är bara 42%, eftersom de föredrar att gå till fiskhandlaren eller på en marknad. Bagerier är också det bästa alternativet för de flesta när de köper bröd. Bara 35 % utnyttjar sitt besök i snabbköpet för att köpa det dagliga brödet.

Rankning av stormarknader.

Stormarknader på nationell nivå.

Bland de 38 analyserade stormarknadskedjorna är Hipercor, El Corte Inglés och Aldi (med en poäng på 76-77 av 100) de bäst rankade på nationell nivå. På onlinenivå leder Mercadona rankingen och blir den bäst rankade stormarknaden för att fylla varukorgen med ett musklick. Den följs av El Corte Inglés och Día, medan Alcampo är minst omtyckt av shoppare som inte besöker snabbköpet fysiskt.

Stormarknader på regional nivå.

Med tanke på de regionala kedjorna leder de katalanska butikerna Esclat och Bon Preu rankningen av de stormarknader som är mest uppskattade av sina kunder. De amerikanska Costco, Spar och Condis (med 62-63 poäng av 100) är de som är sämre värderade. I botten i Spanien ligger Eroski och Día (med 55-55 poäng av 100). Mercadona fick 69 poäng av maximalt 100 från sina kunder, de var dock uppmärksammade för en bra variation av egna produkter.

Rabatter och kampanjer.

För dessa kriterier är de mest nöjda kunderna de som handlar på på Esclat, Costco och Carrefour stormarknader.

Produktutbud.

Ett annat grundläggande kriterium för konsumenter när de handlar är utbudet av produkter. Här sticker Esclat, Hipercor och El Corte Inglés ut, liksom Alcampo.

Kvalitet på färskvaror.

När det gäller kvaliteten på färsk mat leds rankningen av Costco, följt av Esclat, Hipercor, El Corte Inglés och Plusfrésc, medan Dia har lägst betyg. När det gäller färsk fisk går de sista positionerna till Covirán, BonÀrea och Aldi.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …