Världens bästa och sämsta länder för en Road trip

Att göra långresor med bil eller på mc är en gammal resetradition som aldrig tycks bli omodern, nu har det gjorts en djupdykning i ämnet.

Road trip
Gran Canaria.

Compare the Market AU som är ett stort internationellt offertbolag för bilförsäkringar har gjort en undersökning vilka som är de bästa länderna för en road trip. De har då analyserat faktorer som popularitet, ekonomi och säkerhet för varje land. Detta inkluderar vägkvalitet, bränslepriser, antalet trafikolyckor och trängselnivåer.

Förutom okända vägar finns det många faktorer som du som förare inte kan kontrollera, allt från vägarnas skick till andra farliga förare. Med 1,35 miljoner dödsolyckor över hela världen varje år (motsvarande en skadad var 24:e sekund) är det är alltid avgörande att garantera din och dina passagerares säkerhet. Oavsett om du gör en road trip hemma eller utomlands.

Efter att ha sammanställt siffrorna så utsågs Spanien till det land där utländska förare sannolikt kommer att hitta den bästa körupplevelsen.

Topp 5 för långresor.

1. Spanien

Spanien är officiellt det bästa landet att köra utomlands i, och det av goda skäl! Det har inte bara de tredje lägsta biluthyrningskostnaderna, på cirka 25 euro för en vecka, utan det har också de femte bästa nivåerna av vägkvalitet, med ett betyg på 5,7/7. Samt det nionde lägsta antalet trafikolyckor, med 3,9 dödsfall per 100. 000 personer.

Oavsett om du väljer ett andalusiskt äventyr fullt av flamenco och fantastisk mat, eller en resa längs Baskien och Pyrenéerna för vandring och några av de bästa vyerna i landet, finns det massor av fantastiska road trip-möjligheter i Spanien.

2. Kanada

Kanada hamnar på andra plats, med sina stora tomma vägar idealiska för internationella förare. Bensinkostnaderna vid den tidpunkt då data samlades in (13 november 2023) var bara 1,17 euro för en liter (den tredje billigaste på vår lista!) Kanada har också de fjärde lägsta trängselnivåerna, där det tar cirka 14 minuter att köra 10 km.

Med 8.040 sökningar under 12 månader efter ”Kanada road trip”, är det ett populärt resmål och det finns fantastiska möjligheter oavsett var du är i landet. Åk från Calgary till Banff, Lake Louise och Jasper, för vackra berg och sjöutsikt, innan du hamnar i Whistler. Eller res österut och kör från Toronto till Quebec, och stanna till vid Ottawa och Montreal längs vägen.

3. USA

Där finns de lägsta bensinpriserna, på bara 0,92 euro per liter, och den näst största volymen på sökningar med imponerande 19.200 under året. Detta placerar USA på en en mycket respektabel tredjeplats för internationella förare.

Visst, hyrbilskostnaderna är på den dyrare sidan, i genomsnitt 211,65 euro för en vecka, men du har så många val när det gäller att välja vägar. Du kan välja den klassiska Route 66, som sträcker sig från Chicago till Santa Monica. Pacific Coast Highway, från Port Townsend, Washington, till Kaliforniens San Diego. Eller besöka den djupa södern, Texas, Louisiana, Alabama med flera.

4. Storbritannien.

Storbritannien får den fjärde bästa platsen för bilkörning utomlands, med den högsta volymen av sökningar för vägresor, 19.800. Samt det femte lägsta antalet trafikolyckor, med 3,21 dödsfall per 100.000 personer.

Även om trängselnivåerna är högst på listan. Det tar i genomsnitt 36,3 minuter att köra 10 km, men när du väl har lämnat storstäderna har du mindre chans att fastna i trafiken. Om du funderar på en bilresa i Storbritannien kan du köra runt i det pittoreska Peak District eller Lake District. Eller köra Atlantic Highway, som förbinder Bath med Falmouth.

5. Portugal.

Portugal tar sig in på topp fem, med den fjärde bästa vägkvaliteten på listan. Med ett betyg på 5,99, tillsammans med de femte billigaste hyrbilskostnaderna, till cirka 42 euro för en vecka.

Om det är vackra stränder du är ute efter, hyr då en bil i Algarve för att hitta de bästa sandstränderna. Samtidigt som du stannar till vid Vilamoura så att du kan insupa atmosfären i dess glamorösa småbåtshamn, eller njuta av en golfplats i Quinta do Lago. Alternativt kan du köra längs kusten från Porto till Lissabon, en rutt som har många vackra stopp däremellan.

Övriga länder bland de tio bästa.

Europa klarar sig mycket bra, med Sverige, Norge, Italien, Schweiz och Österrike bland de 10 bästa platserna att göra långresor utomlands. Men om vi tittar på de olika faktorerna som analyserats, så kan vi se att Australien har de lägsta trängselnivåerna. Där tar det 12,3 minuter i genomsnitt att köra 10 km, följt av Nederländerna med 12,8 minuter.

När det gäller trafikolyckor har Norge och Schweiz minst, med 2,12 respektive 2,25 dödsfall per 100.000 personer. Nederländerna och Schweiz har den bästa kvaliteten på vägar i världen.

De 5 sämsta länderna i världen för en långresa.

1. Serbien.

Serbien tar platsen som det sämsta landet att köra bil i utomlands. Även om en del av det kan bero på att trängselnivåer inte är tillgängliga, får den inte heller bra poäng bland andra faktorer.

Det har inte bara de näst minsta sökningarna på vägresor, bara 140 (den enda platsen att få lägre poäng var Tjeckien, med ynka 120), utan det har också de näst sämsta vägarna. Bensinen kostar 1,34 euro. Men du kanske bör välja att överväga att resa mellan städer med buss, i motsats till att hyra din egen bil.

2. Rumänien.

Näst sämst är Rumänien, med de sämsta vägarna på vår lista, med en poäng på bara 2,95, samt det näst största antalet trafikolyckor, med 10,29 dödsfall per 100.000 personer.

Trängselnivåerna är höga, det tar cirka 27,3 minuter att köra 10 km. Men det är ett budgetalternativ om du letar efter en billig bilresa, eftersom det har de lägsta kostnaderna för hyrbil 19,77 euro för en vecka. Samt de fjärde lägsta bensinpriserna när data samlades in med 1,38 euro per liter.

3. Belgien.

Det tredje sämsta landet för att köra utomlands enligt vår forskning är Belgien, och av goda skäl. Hyrbilskostnaderna är de femte högsta, cirka 149 euro för en vecka, och vägkvaliteten är dålig.

Belgien har också de sjätte högsta trängselnivåerna, det tar cirka 25,5 minuter att köra 10 km. Landet är dock relativt litet och städerna har goda tågförbindelser, så du kan enkelt ta dig från Bryssel till Antwerpen på 40 minuter och från Bryssel till Brugge på mindre än en timme, vilket gör det till det perfekta alternativet.

4. Grekland.

Grekland kommer på fjärde plats på bottenlistan, med det fjärde högsta antalet trafikolyckor, med 8,31 dödsfall per 100.000 personer. Samt de sjätte dyraste bensinpriserna, till ett genomsnitt på 1,9 euro per liter. Biluthyrningskostnaderna är dock de näst billigaste, på bara 25,52 euro för en vecka.

5. Ungern.

Ungern avrundar vår topp fem-lista över de sämsta länderna att köra utomlands i. Den har den gemensamma näst minsta sökvolymen för vägresor, på bara 140. Samt de fjärde sämsta nivåerna av vägkvalitet, med ett betyg på 4,02 av 7.

Landet har också sjunde flest trafikolyckor, med 7,74 dödsfall per 100.000. Med det sagt, Ungern är ett vackert land med hisnande landskap som bäst avnjuts när du väl kör ut från Budapest. Hyr en bil så kommer du att kunna upptäcka dess stora sjöar, termalbad och täta skogar, samt de vackra städerna Szeged och Debrecen.

Övriga dåliga alternativ.

Europa har de 10 sämsta länderna att göra långresor i, med Kroatien på sjätte plats, följt av Polen, Finland, Tjeckien och Danmark. För många av de skandinaviska länderna är det kostnaden för både hyrbil och bensin som fick dem att klara sig dåligt. Även om många av dessa länder också fick låga resultat på sökvolymen för vägresor. Vilket tyder på att folk över huvud taget inte tänker på dessa länder när de överväger en road trip.

En resa i södra Spanien:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …