Spaniens bästa ost 2024 utsedd

I den fjortonde upplagan av mästerskapet GourmetQuesos vann en ost från Lanzarote på Kanarieöarna första pris.

Spaniens bästa ost 2024.
Don Nicolás, från Finca de Uga. Foto: Gobierno de Canarias.

I tävlingen deltog gräddan av spanska osttillverkare, 880 olika ostar från hela Spanien bedömdes. ”Salón de Gourmets” är känd för att vara den mest populära tävlingen inom ostsektorn i Spanien. Tävlingen ägde rum under två kvalificeringsrundor. Där en kritikerpanel bestående av 60 domare valde 60 finalister från vilka de skulle välja den bästa versionen av allt. Den bästa osten har sitt ursprung på Lanzarote och kallas ”Don Nicolás”.

Produktionen av osten.

Denna utsökta kanariska ost är gjord på Finca de Uga, som grundades i slutet av 2006 av Rosa Group. Osten genomgår en intrikat process där den fasta konsistensen och tonerna av honung och oregano uppnås genom en 18-månaders mognad i trä. Osten sticker också ut för att späda ut mjölksyraaromer med söta och rostade kolasmaker, något som fängslade hela domarpanelen.

Det är dock inte första gången som denna ost har fått ett pris, eftersom den utsågs till bästa ost på Kanarieöarna Agrocanarias 2023.

Ostfabriken utmärker sig för kvaliteten på sin produkt och för sin filosofi om hållbar produktion, med målet att respektera djurens välbefinnande med stöd av livsmedelskontroller. Denna osten är inte som kanske många tror någon getost utan den är gjord på helt vanlig komjölk.

Utan tvekan har ansträngningen, engagemanget och omsorgen som de visar när de förädlar mjölken för att uppnå ostar med en unik personlighet och kvalitet. Godkänd av de stora experterna inom sektorn och prisade i stora nationella och internationella specialiserade tävlingar som QuesosGourmets-tävlingen.

Pristagarna i ost-tävlingen.
Pristagarna.

Fler artiklar relaterade till mat och dryck: MAT.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …