Livsmedel och el blir dyrare i sommar

Spanien skrotar den sänkta momsen på livsmedel den 30 juni samtidigt höjs skatten på el gradvis tills den kommer upp till sin normalnivå.

Stormarknad för livsmedel

Regeringen i Spanien har bekräftat att de kommer att upphöra med den reducerade momsen på vissa basvaror den 30 juni 2024. Detta var en åtgärd som infördes förra året för att lätta på trycket för hushållen när priserna på livsmedel steg kraftigt.

I december 2023 förlängde regeringen momssatsen på 0 % på vissa basvaror som, bröd, mjölk, ost, ägg, frukt, grönsaker, spannmål. Dessutom bibehölls skattereduktionen från 10 % till 5 % på pasta i ytterligare 6 månader. I början på januari sänktes även momsen på olivolja från 5 % till 0 %.

Krisåtgärderna avvecklas nu stegvis.

I takt med att Spaniens ekonomi har stabiliserats har regeringen bekräftat att den kommer att ”progressivt” ta bort alla krisåtgärder. Under veckan har det följaktligen också deklarerats att den särskilda skatten på el gradvis kommer att höjas. Tills den når den skattesats som gällde före sänkningen.

Detta påverkar konsumenterna.

Även om de som har fattat besluten inte förutser en enorm inverkan för den genomsnittlige konsumenten så kommer det att märkas i plånböckerna. Framförallt eftersom många av de dagliga matvarorna fortsätter att stiga i pris. Under 2023 ökade livsmedelspriserna med nästan 20 % och vad gäller olivolja var ökningen 70 %. Många förut självklara vardagsprodukter har nu blivit lyxvaror.

I slutet av 2023 började inflationen att stabiliseras. Men de allmänna levnadskostnaderna i Spanien är fortfarande 3,2 % högre än de var 2022. Trots de reducerade momssatserna på livsmedel så är det dessa varor som har varit mest inflationsdrivande. De stigande priserna på livsmedel beror dels på stigande produktionskostnader och dels på brist på utbud på grund av kriget i Ukraina. Men även på minskade skördar på grund av torka och höga temperaturer. Speciellt olivskörden har blivit kraftigt försämrad eftersom de flesta olivodlingar inte är konstbevattnade.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …