Spaniens första offentliga djurkyrkogård öppnar

Djurkyrkogården i Málaga blir det första offentliga centret i Spanien som erbjuder begravningstjänster för husdjur.

Djurkyrkogården i Málaga.
Djurkyrkogården i Málaga.

Kommunfullmäktige i Málaga håller på att slutföra detaljerna för att förbereda denna nya facilitet som ligger i Pacemasas lokaler. Parque Cementerio de Málaga har lagt ut en brådskande upphandling för leverans, montering och installation av möbler till ett belopp av 72.600 euro. Intresserade leverantörer har fram till den 13 december på sig för att lämna anbud. Anledningen till brådskan är att invigningsdatumet för djurkyrkogården är satt till i januari 2024.

Men även om invigningen är planerad till januari, ger kommunfullmäktige leverantörerna en period på två månader på sig att verkställa kontraktet. Installationen av möblerna måste vara klar senast den 1 mars. Möblerna som kommer att hyras skall användas för att inreda både källaren och första våningens lokaler i centret där verksamheten kommer att äga rum.

I källaren kommer det att finnas ett vilrum, ett mötesrum och två förråd. På första våningen kommer entrén, administrationsrummen, ett väntrum, ett annat för olika ändamål, ett kontor och omklädningsrum. I kontraktet ingår leverans av bland annat bord, stolar, förvaringsskåp och hyllor.

Djurkyrkogården i Málaga.
Bra tillgänglighet.

Så här kommer djurkyrkogården att fungera.

Djurkyrkogården som har inneburit en investering på 1.011.980,95 euro är den första av sitt slag i Spanien. Anläggningen har en servicebyggnad (mottagning, förvaltningskontor, kontor för veterinärt bruk och toaletter), krematorium och avskedsrum. Likaså har platsen ett grönområde för deponering av aska och en gravplats. Utöver kremering och begravning kommer kyrkogården även erbjuda andra tjänster. Som överföring av döda djur, avskedsceremoni, uthyrning av nischer och kolumbarier och avregistrering av husdjur.

Priser

När det gäller priserna för begravningstjänsterna kommer det billigaste alternativet att vara kollektiv kremering. Den kommer att kosta 40 euro för djur upp till 30 kilo och 60 euro för djur som överstiger den vikten. Djurägare kommer också att kunna begära en individuell kremering. Den kommer att kosta mellan 170 och 210 euro beroende på djurets vikt och typen av urna.

Familjemedlemmar kommer också att kunna reservera en plats för sitt husdjur i en minnespark. Priset kommer att variera mellan 250 euro och 975 euro beroende på djurets vikt. Samt hur många år som bokas vilket är från 10 till 30 år. Underhållet av detta utrymme kommer att kosta 25 euro. Dessa taxor blir något lägre för veterinärer. Till exempel kommer de att få en kollektiv kremering för 20 till 40 euro beroende på om djuret väger mer eller mindre än 30 kilo. Alternativt mellan 100 och 135 euro för individuell kremering.

Bilderna tillhandahålls av Málaga kommun.

Relaterat till husdjur i Spanien:

Att lämna hunden utanför affären kan bli dyrt.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …