Varning för Toblerone chokladgodis

Hälsovårdsmyndigheterna i Spanien har varnat för att den populära chokladgodisen Toblerone har flera allvarliga märkningsfel.

Toblerone
Den aktuella produkten.

De ikoniska trekantiga Tobleroneförpackningarna är en vanlig syn på alla taxfreebutiker och köps utan tvekan just nu av många. Men den spanska byrån för livsmedelssäkerhet (Aesan) har varnat kunder för att de bör kontrollera etiketterna noggrant. Flera viktiga och potentiellt farliga ämnen har inte utmärkts.

Varningen lades ut den 7 december och gäller alla som är intoleranta mot mjölk, soya eller ägg. Eftersom de populära chokladgodisarna innehåller stora mängder av dessa ingredienser. Men företaget har otroligt nog försummat att ange detta på förpackningen.

Aesan har i ett uttalande förklarat att dessa odeklarerade ingredienser finns i en mjölkchokladprodukt med nougat (10 %), honung och mandel från varumärket Toblerone. I en förpackning som väger 100 gram och med streckkodsnummer 7614500010013.

De felaktigt märkta partierna har utgångsdatum 12/8/2024, 12/15/2024, 12/25/2024, 12/26/2024, 01/07/2025 och 01/24/2025.

Enligt myndigheterna finns den tvivelaktiga chokladen till försäljning i alla regioner i Spanien utom La Rioja, Ceuta och Melilla. Men med tanke på årstiden och taxfreeförsäljningen finns det inga garantier för att de inte har spridits över hela världen.

Som en försiktighetsåtgärd har Aesan rekommenderat personer som är intoleranta mot de nämnda ingredienserna att avstå från konsumtion. Men chokladen är inte farlig för resten av befolkningen.

Ett nyttigare alternativ till Toblerone: Spanska mandariner.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Carmona där världens äldsta vin har hittats.

Det äldsta vinet i världen har upptäckts i Spanien

Vinet hittades i en 2.000 år gammal romersk grav som upptäcktes vid renoveringen av ett …