Betagande Baeza

I HJÄRTAT AV ANDALUSIEN DEL 1

Spanjoren har i allmänhet sin sommarsemester i augusti och vi andra får ofta snällt foga oss i den rutinen när vi bor och lever här. Jag tycker personligen att kustbandet är ganska hopplöst i augusti, det är folk överallt och bilar, fullbokade hotell och finns det något ledigt boende är det på tok för dyrt. I varje fall för vår plånbok.

Andalusien
Foto: Shutterstock

Därför styr jag och min man ofta kosan till inlandet och gärna då till hjärtat av Andalusien. Värmen är förstås den stora fienden men det har sina fördelar vad gäller priser och servicenivå, har vi ofta märkt.
Turen gick i år till vackra Baeza som tillsammans med Úbeda, 9 km längre bort, ingår i Unescos världsarv sedan 2003. Jag hittade ett lämpligt hotell, 4-stjärnor, för under 50 €/natt med frukost, 100 m från det centrala torget Plaza de la Constitución. Ett verkligt fynd.

Värmen är förstås den stora fienden men det har sina
fördelar vad gäller priser och servicenivå,
har vi ofta märkt.

Oliver, oliver och mer oliver…

Baeza ligger i Jaén, en av Andalusiens åtta regioner och landskapet domineras av olivodlingar. Staden ligger på 750 m ö h och luftfuktigheten är här 25 % jämfört med 50 % vid kusten. Hett är det men man står ut. Med en tidig start på morgonen och en lång siesta efter lunch innan kvällspasset, så fungerar dagen.

Baeza och Úbeda är båda unika genom sitt mångfald av renässanspalats och kyrkor men i mitt tycke har den dubbelt så stora staden Úbeda, inte alls samma charm som lillasyster Baeza.
Man nästan känner historiens vingslag mellan husväggarna när man promenerar runt i gamla stan. Här är rent och snyggt med kullerstensbelagda gator, stenmurar och fasader i sandsten.
Det är en fantastiskt fin miljö att njuta av där huvudattraktionen är den pampiga katedralen.
Denna praktfulla byggnation med sagolik inredning av religiösa mångfald, målningar, gyllene utsmyckningar och prakt, gjorde oss nästan mållösa.

Katedralens torn fungerar som en slags fyr i staden, den dominerar och vägleder.
Vägen upp i kyrktornet är lång med många trappsteg men du belönas med en oslagbar utsikt över stan och det omgivande landskapet med miljoner, triljoner olivträd. Undvik att gå upp i tornet kl 12.00 för då är det klockringning.

Oliver, oliver och mer oliver betyder förstås att här finns många butiker som säljer AOVE, aceite de oliva virgen extra, från regionen och de flesta erbjuder avsmakning, oftast ihop med vitt bröd. Missa inte ett besök i någon av de välsorterade butikerna.

Innan ni tar farväl av Baeza, ta en promenad längs stadsmuren Paseo de la Murallas. Här blickar ni ut över oändliga olivlundar med blånande berg i bakgrunden.
Och stadsborna, los baezanos, de joggar eller rastar sina hundar här. Andas och njut!

TIPSET! Himmelsk mat i Baeza

När vi besökte Baeza stannade vi två nätter vilket gav oss tillfälle att äta två underbara middagar. Vi hade ingen aning om kvalitén på matutbudet i Baeza och blev glatt överraskade.

Mat

XAVI TABERNA

Första kvällen valde vi den stora terrassen på Xavi Taberna vid Plaza de la Constitución där vi åt en fantastisk viltpaté, kroketter och en superb tomatsallad med burrata på topp. Tomaterna var av den mörka sorten och med en blandning av finhackad rostad mandel och vitlök, soltorkade tomater och olivolja strösslat ovanpå. En verklig smaksensation, var det olivoljans förtjänst månntro?

BAR CENTRAL

Är stället för en drink och musik. Här bjuds ofta på liveuppträdanden, coverband och DJs. Inredningen är excentrisk bling blandat med musikinstrument, ett biljardbord och baren är ytterst välsorterad. Bar Central har öppet varje dag från 16.00.
Till lunch räcker det med att ta en drink på någon av barerna längs med Plaza de la Constitución för det följer alltid med en tapas, ofta serverad på ett gulaktigt bröd, bakat med pimenton kryddor.

LA BARBERIA

Andra kvällen hamnade vi på trendiga La Barberia som ligger i gamla stan. Boka bord är ett måste om ni vill sitta ute i pation men det är precis lika trevligt inomhus. Den alerta servisen berömmer vi gärna och den anspråkslösa tallriken med hjortfilé och riven parmesan imponerade, något av det bästa vi ätit på länge.

Mer från det vackra Andalusien:

Alhama inte Alhambra.
I Hjärtat av Andalusien del 2.


Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …