Spaniens udda och spännande badplatser

Spanien = Medelhavet för de flesta och självklart är det underbart att kliva ut i havet när man kommer från kalla norden.

Men i detta numret ska vi göra lite besök på andra magiska badplatser som finns i landet.

Simtur
Simtur i fantastisk miljö.

Här finns mer än 120 varma källor, mest förknippade med hotell och spa-center där man har tagit tillvara på det varma vattnet som kommer upp ur jorden.
Oftast har det på platserna funnits tidigare bad och då många från romartiden. Men det finns faktiskt några platser som nästan är som de en gång var. Det finns också platser där det varma vattnet inte har varit lika lätt att ta tillvara på eftersom det strömmar upp i vattendrag och i vissa fall värmer hela floder.

Kallt eller varmt?

Vill man inte ha varma bad vilket kanske inte är det som man är mest sugen på en varm dag så är det ingen brist på kalla bad i bergen. Det finns ett mycket stort antal sådana säkert flera 100 och i detta reportage ska vi göra något sådant besök också. Spanien har också sjöar och på många håll riktigt magiska sådana. Eftersom det inte finns den typen av allemansrätt som vi är vana vid så kan man inte överallt bada där man tycker det ser fint ut vilket försvårar att bada där man vill. Medelhavet förknippas med långa sandstränder men här finns också badplatser som tidigare har varit romerska platser, fiskodlingar säger historien men idag kan man bada i dessa bassänger.

Roman Caldaria of Bande

Ourense en badplats
Ourense

Detta är så nära ett romersk originalbadman kan komma och vattnet är mycket varmt.

Det är några romerska varma källor som exponeras när As Conchas-dammen, som dämmer upp Limia-floden, sjunker tillräckligt. På ena sidan av dammen finns en plats med heta källor som romarna använde för att bygga bad och en bit bort ligger resterna av romerska bosättningar.

Romerskt värdshus 

Här finns också ett slags romerskt värdshus för resenärer. En bit bort finns också resterna av Aquis Querquennis, ett romerskt läger. Det finns flera pooler och till och med en liten naturlig sjö där det rinner varmt vatten. De gamla poolerna är nästan som när romarna lämnade dem och det ger platsen en unik atmosfär. Gillar man romerska bad så finns det inte mycket som går att jämföra med denna platsen. Om man ska besöka så kan hela området ligga under vatten på grund av att det ligger i en vattenreservoar och ibland är den full av vatten och då hamnar hela badet under vatten. Men på hösten är vattnet i dammen oftast på den nivån att bad är möjligt.

Balneario de Tiermas

Balneario de Tiermas
Zaragoza

Tiermas spas historia går tillbaka till romarna som utnyttjade denna eftertraktade naturresurs

Av det som var den gamla staden Tiermas finns bara den övre delen kvar eftersom den nedre delen har försvunnit under vattnet när reservoaren byggdes. Detta ledde till att staden övergavs och de svavelhaltiga baden med en en temperatur på 42°C hamnade under vattnet. När vattennivån tillåter det, vanligtvis från september och framåt, kommer ruinerna av den gamla kurorten fram från botten och den svavelhaltiga vattenkällan kan återigen nås. Man kan då se ruinerna av spa och små ”pooler” gjorda med stenar där man kan bada.

Tiermas spas historia går tillbaka till romarna som utnyttjade denna eftertraktade naturresurs. En stad uppstod runt den, som århundraden senare flyttades på grund av många krig med Navarrese och fransmän. Under denna osäkra period hade baden ett sjukhus och anläggningarna tjänade främst de fattiga. Baden kom att tillhöra Tiermas kommun och på 1800-talet arrenderades de ut, vilket gav fri tillgång till stadens invånare och de fattiga. På den tiden hade spaet en trevåningsbyggnad samt ett hotell. Mellan hotellet och spaet fanns då en trägång för att underlätta passagen för badgästerna. På 1940-talet brann byggnaden och byggdes aldrig upp igen. Spaet upphörde att existera när reservoaren byggdes och allt hamnade under vatten.

Aigües Termals de Montanejos

Aigües Termals de Montanejos, en fin badplats.
Castellon

Detta är en flod där det strömmar till mellan 6.000 till 7.000 liter varmvatten från underjorden varje minut.

Detta gör att floden håller en konstant temperatur på 25 grader året runt. Platsen är också full av legender, en av dem är att man ska få evig ungdom vilket inte funkade på mig. Det sägs att araberna tog hit haremsdamerna för att bada för att dom skulle behålla sin skönhet. Vi var här och badade i februari och det var 13 grader i luften på morgonen och inga spanjorer syntes till. Tur det, för de hade väl trott vi var knäppa som byter om ute i 13 grader. Men att simma in i ravinen i 25-gradigt vatten var en härlig känsla. På sommarhalvåret är det väldigt mycket folk på platsen och den stora temperaturskillnaden upplever man inte på samma sätt då under sommarmånaderna som man gör på vintern.

Pou Clar

Pou Clar
Alicante

Detta är en del av ett paradis och hoppas att så förblir.

En av de 100 tals badplatser i bergen, men denna är en riktigt bra plats. En av de bättre om man vill ha kalla bad, då menar jag riktigt kalla bad. Vattnet är kristallklart och fullt med Öring/Foreller som simmar omkring. Platsen är gratis att besöka och bevakas av parkvakter, man får inte ta med matkorg in som exempel. Området består av flera olika pooler och oftast väldigt lite folk, dock inte under semestermånaderna, då man bör boka plats.

Los Baños de la Reina i Calpe 

Los Baños de la Reina i Calpe
Valencia

Drottningens bad är en arkeologisk plats. 

Den består av ett romerskt palats. Dess överflöd och mosaiker avslöjar att det tillhörde en person med hög köpkraft. Detta området är under utgrävning och kan bara ses genom staketet men det finns konstgjorda pooler utgrävda på stranden avsedda för fiskodling och numera bad. Poolerna ligger på stranden och att bada i dessa 2000 år gamla pooler ger en häftig känsla. Detta är en av de 4 stycken likvärdiga platser på Costa Blanca kusten.

Lagunerna i La Mancha ”Lagunas de Ruidera”

Lagunas de Ruidera
Albacete

Består av en kedja med femton laguner som bildar ett öppet utrymme av sjöar och floder som är unika.

Mellan den första lagunen, Blanca och Cenegal, faller det 120 meter och de återstående lagunerna bildar en kedja och är förbundna via vattenfall, bäckar och underjordiska strömmar. Området är en mytisk ensemble av strömmar, källor, laguner och vattenfall som utgör ett av de mest harmoniska landskapen i Spanien. Dess laguner var inspirationskälla för äventyren till den berömda mannen Don Quijote från La Mancha. Naturparken Ruidera Lagons utgör tillsammans med Plitvice i Kroatien den bästa representationen av sjöar som bildas av ackumulering av kalciumkarbonat.

Vattnet är utomordentligt rikt på karbonater och har under tusentals år av nederbörd bildat imponerande barriärer (naturliga dammar). Detta ger upphov till spektakulära vattenfall mellan dom olika lagunerna. Om man vill ha en semester med bad och fantastisk natur är denna plats ett mycket bra alternativ till stränderna vid havet. Om inte annat så ett trevligt komplement som man borde testa någon gång. Området är fullt av olika boenden som hotell och campingar.

Se filmerna från ett par badplatser:

Fler irrfärder i Spanien från samma författare:

Det romerska Spanien.
Vilda västern i Spanien.


Gunnar Lönn

Jag heter Gunnar Lönn och är en glad pensionär med ett stort intresse för övergivet, historiska platser och häftiga byggnadsverk. Jag har hållit på i många år att besöka dessa typer av sevärdheter, men under de senaste åren har jag också börjat med att dokumentera platser som jag besöker.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …