Spansk polis griper knarksmugglare som använde helikoptrar

Smugglarna hade specialiserat sig på nattliga helikopterflygningar för att ta in narkotikan från Marocko till södra Spanien.

Operationen gjordes i samarbete mellan Gendarmería Real Marroquí och Guardia Civil i Spanien. Under operationen beslagtog polisen två helikoptrar och nästan 800 kilo hasch samt arresterade nio personer. Varav två var ”piloter med expertis att flyga på natten” enligt ett uttalande från Guardia Civil i dag den 22/3.

Utredningen i detta ärendet startade redan i mitten av 2023. När polisen fick nys om att en person som var känd av polisen, letade efter piloter som skulle utföra narkotikaflygningar mellan Spanien och Marocko.

Händelseförloppet under operation ”Torcal 469 Tornado”.

Spanare såg en helikopter som lyfte från en lantgård nära hamnstaden Cádiz under de tidiga timmarna den 15 januari. Den flög därefter på låg höjd och utan ljus mot Marocko. Marockansk polis identifierade helikoptern när den flög in i Marockos luftrum, landade i ”några minuter” lyfte sedan och flög tillbaka.

Helikoptern landade sedan i Chiclana de la Frontera, strax söder om Cádiz, varvid spansk polis omedelbart ingrep.

I helikoptern hittades 30 buntar innehållande 795 kilo hasch, vid ingripandet arresterades fem personer och tre fordon beslagtogs. Under razzian dog en gängledare i en bilolycka nära platsen. Guardia Civil sa att han verkade ha kraschat ”när han flydde från platsen i hög hastighet”.

Utredarna arresterade senare ytterligare fyra personer på en bondgård i Utrera nära Sevilla. Där beslagtog de en andra helikopter ”som höll på att utrustas för att utföra drogtransporter”. Helikoptrarna hade införskaffats i östra Europa och deras baksäten hade tagits bort bort för att de skulle kunna bära upp till 900 kilo hasch per flygning, sa polisen. Marknadsvärdet på denna typ av helikopter på den svarta marknaden beräknas till cirka 900.000 euro.

Relaterat till knarksmugglare.

Flera stora tillslag mot kokainsmugglare i Spanien.
11 ton kokain beslagtagna i Vigo och Valencia.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …