Sysselsättningen i Spanien på rekordnivå

Antalet personer i arbete kommer att överstiga 21 miljoner i sommar, vilket är rekord och 600.000 nya jobb tillkommer under första halvåret.

Sysselsättningen i Spanien ökar
Många vill uppenbarligen arbeta i Spanien.

Det betyder också att arbetslösheten kommer att minska radikalt och kommer att gå under tremiljonersgränsen och nå sin lägsta nivå sedan 2008. Sysselsättningen verkar vara helt immun mot den ekonomiska osäkerhet som orsakas av kriget i Ukraina och prisstegringarna. Detta framgår av den tredje kvartalsrapporten som publicerades igår av det internationella rekryterings och bemanningsföretaget Adecco.

Yolanda Díaz

Enligt rapporten så kommer sysselsättningen att nå 21 miljoner i juli. Detta är något som arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz är säker på kommer att överskridas med råge. Under de fyra månader som har gått av året har det redan tillkommit nästan 320.000 nya jobb. Och under de kommande tre månaderna beräknas det att det tillkommer ytterligare mer än 300.000 jobb. Det innebär att det under första halvåret 2023 tillkommer det en bra bit över 600.000 nya jobb (Svart arbetskraft oräknat).

Antalet arbetslösa kommer att fortsätta att minska och gå från 3,12 miljoner registrerade under första kvartalet. Till 2,95 miljoner under andra kvartalet och 2,93 miljoner under andra kvartalet. Detta leder till att arbetslösheten faller med en procentenhet under de kommande månaderna till 12,3 % under tredje kvartalet, vilket är den lägsta nivån sedan 2008.

”Det verkar som att vi går in i en andra fyramånadersperiod av återhämtning. Men vi är inte befriade från känslan av att vi fortfarande lever i tider av enorm volatilitet”, säger chefen för The Adecco Group Institute, Javier Blasco. Han tillägger att Spanien har tack vare exporten en god utveckling av handelsbalansen och med en tillväxt av BNP på 0,5 %.

Javier Blasco

Artiklar relaterade till sysselsättningen i Spanien

Hotellen i Marbella söker personal.
Spanien har brist på chaufförer.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …