”Människans bästa vän” säger vi ofta om hundar. Självklart vill du inte skiljas från din vän när du vistas på Costa del Sol.
För ganska länge sedan var detta en invecklad process, som gjorde att många avstod och lämnade den fyrbenta familjemedlemmen hemma i Sverige hos vänner eller familj. Numera är reglerna enkla och alla som vill ta med sig sin hund kan lätt göra det utan problem, både till och från Spanien.
Flyger du med din hund så tillåter många flygbolag att du kan ha hunden i kabinen om den väger max åtta kilo. Om den väger över 8 kilo så måste du ha den i en transportbur som placeras i en del av lastutrymmet som har både värme och AC. Du får ta med din hund till Spanien om den uppfyller följande bestämmelser som gäller.
Mikrochipp och vaccination mot rabies.
Hunden ska vara vaccinerad mot rabies. Den första vaccinationen, som bygger upp skyddet, kallas grundvaccination och består av en eller två sprutor. Hunden måste vara id-märkt med ett mikrochipp och minst tolv veckor gammalt för att få denna vaccination, som ska göras med godkänt vaccin. Efter grundvaccinationen måste du vänta 21 dagar innan du reser med hunden.
Hunden ska ha EU-pass för sällskapsdjur.
Hund som reser mellan EU-länder ska ha pass, som du skaffar hos din veterinär. Passet är en värdehandling, om det kommer bort eller förstörs måste du skaffa ett nytt. Du får inte själv föra in uppgifter om hunden i passet, men du kan ändra din adress eller lägga till en ny ägare. I passet ska veterinären notera utförda behandlingar. Innan nya uppgifter om behandling förs in i passet, ska veterinären kontrollera att hundens identitetsmärkning stämmer med det nummer som finns i passet.
Veterinär och vanliga hundsjukdomar.
När du kommer till Spanien första gången i sällskap med din hund, se till att omgående leta rätt på en veterinär som du sedan snabbt kan få kontakt med om det händer en olycka eller om hunden blir akut sjuk. Det finns två sjukdomar som din hund kan råka ut för i Spanien som kan vara allvarliga.
När du kommer till Spanien första gången i sällskap med din hund, se till att omgående leta rätt på en veterinär som du sedan snabbt kan få kontakt med om det händer en olycka eller om hunden blir akut sjuk.
Leishmaniasis.
Denna sjukdom, även känd som sandflugesjuka, är mycket vanlig i hela Spanien, liksom i tredje världen. Den drabbar hundar, människor och gnagare. Leishmaniasis är ett kroniskt försvagande tillstånd. Det orsakas av parasitiska protozoer som attackerar de vita blodkropparna, förstör dem och också sätter sig i olika organ i kroppen. Det är en immunosuppressiv sjukdom, vilket betyder att den försvagar kroppens immunsystem och sänker på så sätt kroppens förmåga att försvara sig mot andra hot. Hundar kan smittas av sandflugor (en typ av mygga), även om fästingar tros spela en viktig roll i överföringen. Detta kan vara en förklaring till varför denna sjukdom är så utbredd bland hundar men mycket ovanlig hos människor. Perioden mellan infektion och symptom kan vara allt från sex månader till fyra år.
Hos hundar är detta en kronisk sjukdom, eftersom parasiterna sätter sig i olika organ samt i blodomloppet. Med behandling går det att rensa blodet, men parasiter i organen kan förbli latenta under behandlingen, och om den upphör under en längre tid kan de reaktiveras och sjukdomen kommer tillbaka. En fortsatt behandling (med olika intervaller beroende på hundens tillstånd) är tillrådligt under resten av hundens liv.
Parvovirus.
Alla hundar kan smittas av parvovirus, eftersom viruset finns överallt där det finns hundar. Inom några dagar från infektionen kan hunden börja visa symtom på sjukdom. Det är typiskt med hög feber (40–41°C), kräkningar och diarré. Hundar i alla åldrar kan bli sjuka av parvovirus. Många äldre hundar visar dock inga symtom på infektion. Även om vuxna hundar kan bli allvarligt sjuka är risken för grav sjukdom störst hos unga hundar och valpar. Eftersom parvoviruset överlever länge i miljön kan det vara svårt att helt undvika smitta. Det bästa sättet att skydda ditt djur är genom vaccination. Valpar grundvaccineras vid 7-8 veckor ålder och igen vid 12-13 veckor, samt återigen när hunden är ca 1 år gammal. Därefter räcker det att vaccinera mot parvovirus (samt valpsjuka och HCC) vart tredje år.
”Hundregler” i Spanien.
Vissa bestämmelser angående hundar är annorlunda än i Sverige Det är ofta lockande att ta med hunden till stranden och låta den springa där. Tänk dock på att många stränder har hundförbud och att du kan bli bötfälld om du bryter mot detta. Spaniens nya djurskyddslag, som trädde i kraft den 29 september 2023, inkluderar bland annat obligatoriskt ansvarsskydd, mikrochipp samt ägarutbildning. Denna är kostnadsfri och kan genomföras online. Dessutom har lagen utökat listan över ”Potentiellt farliga hundraser” och gjort ansvarsskydd obligatoriskt för alla raser, inte bara de som tidigare klassificerats som farliga. Vidare föreskrivs i den nya lagen att alla hundar måste nu bära mikrochipp. Valpar chippas inom 3 månader från födseln och adopterade hundar inom 1 månad. De ska skrivas in i ett centralt register, vilket veterinären gör i samband med att mikrochippet sätts in. Detta underlättar inte bara i händelse av förlust eller stöld, utan väntas också avskräcka ägare från att överge sina husdjur. Alla hundar måste också ha på sig ett godkänt hundbälte och en sele i baksätet. Stora hundar måste åka längst bak i bilen i en speciell transportbur bakom ett speciellt bilhundskydd eller säkerhetsnät.
”Farliga hundar” har speciella regler.
Det kan finnas lokala bestämmelser i vissa regioner som kontrollerar specifika hundraser som anses vara potentiellt farliga. Som hundägare i Spanien är det viktigt att kontrollera om rasen finns med på listan över dessa hundar, perros potencialmente peligrosos (PPP), i din kommun.
På denna lista hittar man följande hundraser som i Andalucien karaktäriseras som ”potentiellt farliga hundar”: pitbullterrier, staffordshire bullterrier, american staffordshire terrier, rottweiler, dogo argentino, fila brasileiro, tosa inu, akita inu och dobermann. Denna lista kan variera lite beroende på vilken region man bor i. Om du äger någon av ovanstående hundraser och inte följer gällande regler så kan polisen stoppa dig. Reglerna innebär att alla hundar måste vara kopplade på offentliga platser i Spanien och om din hund finns på listan över potentiellt farliga hundar, måste den ha munkorg också. Om du bor i Spanien måste du registrera dig hos kommunen för att ansöka om hundlicens för farliga raser och skaffa en extra försäkring.
Relaterat till hundar i Spanien:
Tips för att ta med hunden till stranden.
Spaniens bästa djurvänliga stränder.
Att lämna ett djur i en parkerad bil.
Att lämna hunden utanför affären kan bli dyrt.
Transportera sällskapsdjur säkert i bil.