Att lämna ett djur i en parkerad bil

Att lämna en hund eller annat djur i en parkerad bil i Spanien kan vara farligt för djuret och dessutom ge mycket höga böter.

Hund i bil.

Nu när det fina varma vårvädret har anlänt så blir det också många resor över helgerna och det kommande påsklovet. Många reser iväg för att kunna koppla av från vardagens rutiner. Om du är en av dem som reser iväg med hela familjen så bör du vara försiktig med det när du lämnar ditt husdjur ensam i bilen.

Böter för att lämna sitt husdjur i bilen.

Enligt djurskyddslagen är det helt förbjudet att lämna djur i slutna fordon utsatta för förhållanden som kan sätta deras liv i fara. Temperaturen i en bil en solig dag kan snabbt nå upp till livshotande nivåer. Lagen innebär att du skall undvika att lämna ditt dur i en solstekt bil, framförallt under längre perioder.

Det finns inga specifika böter som trafiktjänstemän eller polisen kan ge dig. Utan allt kommer att bero på hur allvarligt överträdelsen anses vara utifrån de förhållanden som djuret har i fordonet. Det är därför bäst att lämna fönstren öppna och bilen i skuggan. Samt gärna lite vatten så att djuret kan dricka om det är varmt ute. Men om du kan är det bättre att du tar det med dig och inte lämnar det ensamt.

Böter som du kan få vid överträdelse.

  • Mindre överträdelser: När föraren inte följer reglerna och detta kan orsaka fysisk skada eller förändringar i djurets beteende. Böter på mellan 500 och 10.000 euro.
  • Allvarliga överträdelser: När föraren orsakar skada eller lidande på djuret utan att förorsaka dödsfall. Böter på 10.001 till 50.000 euro.
  • Mycket allvarliga överträdelser: När djurets död förorsakas, även om det är oavsiktligt. Böter på upp till 200.000 euro.

Varje sommar händer det att både djur och barn lämnas i stekheta bilar. I vissa fall uppmärksammas det och en bilruta krossas och djuret eller barnet klarar sig. Men dessvärre så förekommer det alltid dödsfall varje sommar, inte bara i Spanien utan i många andra länder.

Här gick det bra tack vare ingripande av Guardia Civil.

Också att tänka på när det gäller djur i Spanien.

Att lämna hunden utanför affären kan bli dyrt.
Transportera sällskapsdjur säkert i bil.
Tips för att ta med hunden till stranden.

Slutligen en viktig artikel för alla, både djur och människor.

Värmeslag, symptom och åtgärder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …