Tillslag mot marijuanaplantage på Costa Blanca

Marijuanaodlingen var belägen i en exklusiv villa i Calpe, Guardia Civil grep två män och beslagtog en mängd utrustning.

Marijuanaodling i Calpe

I april fick Guardia Civil information om förekomsten av en marijuanaodling inomhus i en villa i en exklusiv urbanisering i Calpe. Villan var vackert belägen med havsutsikt och direkt tillgång till en havsvik. Då aktiverades en undersökning som gick under benämningen operation Daisu 1 med målet att identifiera och gripa de ansvariga.

Hela operationen faller inom ramen för den rikstäckande operation Miller, som är polisens svar mot illegal odling och handel med marijuana. Avsikten med den operationen är också att förhindra distribution av dessa droger till andra europeiska länder.

Allt eftersom utredningen fortskred så lyckades agenterna identifiera två litauiska män, 22 och 35 år gamla. Dessa fanns dessutom i polisregistret relaterade till brott liknande de i den aktuella utredningen. De två männen hade två helt olika arbetsuppgifter: Den ene ansvarade för skötseln av plantagen, medan den andre tog hand om logistiken med produkterna. Det visade sig också att de dessutom för att maximera sin vinst hade tjuvkopplat in sig på elnätet.

Marijuanaplantage  i Calpe

Husrannsakan och gripande.

Den 25 september genomfördes en husrannsakan i villan vilket kulminerade i att de två männen greps. Under operationen beslagtogs 250 marijuanaplantor, 3.250 knoppar av samma drog samt utrustning för odlingen. Det inkluderade 30 fläktar, 6 luftkonditioneringsapparater, 79 halogenlampor och en ansenlig mängd elektriska ledningar.

Marijuanaodling i Calpe.

De gripna har häktats och åtalas för brott mot folkhälsan samt elbedrägeri. Det var undersökningsdomstol nr 2 i Dénia som beslutade om häktning av båda personerna.

Ett annat tillslag mot en marijuanaodling inom operation Miller:

Fler artiklar relaterade till narkotika:

Spanien och USA samarbetar mot narkotikahandel.
Stort kokainbeslag vid Kanarieöarna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …