Sardiner stängde populär bar

Grillade sardiner på spett.

En av de mest ikoniska sevärdheterna längs Costa del Sol och Costa Tropical på sommaren är grillbåtarna som tillhör de traditionella strandbarerna. Eller ”chiringuitos” som de heter på spanska där ”espetos” – sardinspett grillas över öppen eld. Men i Almuñécar-la Herradura har klagomål från lokalinvånare och besökare på röken och glöden som kommer från båtarna skapat konflikter.

Efter ett klagomål från en hyresgäst i en fastighet på Almuñécars strandpromenad San Cristóbal så har Almuñécar-La Herradura kommunstyrelse stängt ”espeto”-båten vid Dorada de Plata chiringuito. Det är en av de mest emblematiska anläggningarna på Granadas kustlinje. Den har till och med dykt upp i Forbes Magazine som en av de bästa strandbarerna i Spanien. Detta beslut har gjort ägaren så upprörd att han tillfälligt har stängt anläggningen eftersom han inte kan använda grillbåten för att grilla fisken. Han hade egentligen inget annat val än att stänga och säga upp personalen eftersom omsättningen gick ner med 90 %.

La Dorada de Plata

Detta har nu givetvis orsakat oro bland de andra strandbarerna i kommunen. Kommunstyrelsen gick redan 2019 ut med varningar till barerna att de skulle begränsa de rök och lukter som grillbåtarna producerar.

Enligt kommunen togs beslutet vid det senaste fullmäktigemötet då lokalpolisen beordrades att försegla båten och inleda ett mål mot ”chiringuiton”. En process som måste behandlas på grund av ett klagomål från en privatperson. Kommunen har bett ägaren att lösa rökproblemet med korrigerande åtgärder som fläktkåpor över båten.

Grillade sardiner har en lång tradition.

Det är inte första gången en chiringuito har fått order om att sluta använda sin ”espeto”-båt. Kommunen fick också klagomål på Puerta del Mar ”chiringuito” och de fick också order om att lösa rökproblemet.

Ägaren till La Dorada de Plata säger att de har grillat sardiner i sin båt sedan 1966. Stängningen innebär att 18 personer förlorat sina jobb då kundantalet har minskat med 90 procent. ”Vi kan inte fortsätta aktiviteten”, säger ägaren Francisco Mingorance.

”Det finns mer än 400 bostäder på San Cristóbal-stranden och de förseglade min båt på grund av klagomålet från en invånare,” sa Mingorance. Han hävdar att personen som lämnade in klagomålet bor 67 meter från ”chiringuiton” och hans lägenhet har inte utsikt över strandpromenaden.

”Jag förstår inte hur han kan bli besvärad av röken från så långt håll och framför allt hur de har identifierat röken som min. När det finns många andra restauranger i området. Jag förstår inte varför jag är den enda som måste vidta åtgärder”, påpekade han och tillade att han har involverat sin advokat.

En film från Dorada de Plata chiringuito under pandemitiden:

Mer från Almuñécar:

Almuñécar – alltid hemmakänsla.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …