Tjuvar härjar på golfbanor i Spanien

Tjuvarna håller företrädesvis till på golfbanor belägna på populära semesterorter och de inriktar sig i synnerhet på utländska golfare.

På Mallorca har de varit extra förslagna. De borrar nya hål och flyttar flaggorna till avskilda områden där de ostört kan söka igenom golfbagar och stjäla det de hittar. De falska hålen läggs på sådana ställen att det är lätt för tjuvarna att ta till flykten om de blir upptäckta.

Golfbanorna i Palma liksom i kommunen Calvia som inkluderar Magaluf, Santa Ponsa och Andtrax har alla drabbats.

Vall d´Or Golf

Vilket har fått en av banorna att dela ut flygblad med varningar innan de går ut på fairways: På Vall d´Or Golf nära Portocolom blev en olycklig golfspelare av med en schweizisk klocka värderad till nästan 15.000 euro. Samt mer än 600 euro i kontanter, när han skulle göra en putt. Klubbens direktör Israel Rodriguez sa: ”Detta kanske inte är en kommersiell lösning, men det har visat sig vara det mest effektiva. För det enda vi kan göra efter en stöld är att råda spelaren att polisanmäla stölden”.

Dessa stölder är inte på något sätt unika för de spanska öarna utan det har rapporterats liknande incidenter på fastlandet, bland annat från flera golfbanor på Costa del Sol.

En brittisk golfspelare postade på sociala media:

Det är mer typiskt för tjuvar att försöka stjäla dina tillhörigheter medan du är på banan, och inte i närheten av klubbhuset där det generellt är mer folk runt omkring. De här tjuvarna är inte idioter. De väljer noggrant ut hål på banan för sina operationer. Särskilt hål där du parkerar din vagn bredvid green. Sen genomför de stölden medan du är upptagen på green, förmodligen med vagnen inte helt synlig”.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …