Väderprognos för 13 – 17 februari 2024

Förra veckans ostadiga väder avlöses nu av en lugnare period över hela Spanien, temperaturerna stiger till uppemot 26 grader i söder.

Väderprognos med mandelblom.
Det är högsäsong för mandelblom.

Helgen som gick dominerades av stormen Karlotta som förde med sig stormvindar och regn till stora delar av Spanien. Dessvärre kom det i vart fall i söder inte så mycket som vi hade hoppats på. I dag måndag finns fortfarande efterverkningarna kvar i stora delar av landet men dagstemperaturerna kommer att börja stiga och det blir varmare allt eftersom dagarna går. På torsdag räknar vi med att temperaturerna skall ha klättrat upp till 24 – 26 grader i söder, vilket är varmt för årstiden.

Tisdag den 13 februari.

Väderprognos 13 februari 2024.
13/2-2024.
Kanarieöarna

Frontsystemet som har korsat landet från väst till öst fortsätter men i ett mycket försvagat tillstånd. I Galicien och i de centrala delarna förväntas moln och nederbörd. Det är också troligt att nederbörden sprider sig till Kantabrien och centrala Pyrenéerna. Övriga landet landet får uppehållsväder och dagstemperaturerna ökar i hela landet. Nattemperaturerna stiger också förutom på den södra halvan av landet där de istället sjunker när himlen klarnar upp, måttlig frost förväntas i Pyrenéerna. Vinden lugnar ner sig förutom vid Galiciens kust, där det blir fortsatt kraftiga vindbyar. Kanarieöarna: Klart väder med spridd molnighet framförallt under morgonen i norr och öster. Calima väntas på de östliga öarna under eftermiddagen. Temperaturerna stiger, framförallt dagstemperaturerna. Måttlig vind från nordost, på Fuerteventura med hårda vindbyar.

Onsdag den 14 februari.

Väderprognos 14 februari 2024.
14/2-2024.
Kanarieöarna

Vädret förbättras överlag även om det fortfarande är mulet i stora delar av landet. Morgondimmor kan uppträda lite varstans, men de lyfter för att ge plats åt en himmel med höga molnslöjor. En front förväntas komma in i Galicien och ger då regn framförallt i väster men det kan sprida sig till hela Galicien. Temperaturerna stiger i nästan hela landet förutom i sydöst där de sjunker. Frost i Pyrenéerna och i andra bergskedjor i centrala och norra Spanien. Kanarieöarna: Klart väder eller lätta spridda moln i de norra delarna av de västliga öarna fram på kvällen. Inga större temperaturförändringar förutom något stigande nattemperatur på de östliga öarna. Calima väntas på de östliga öarna framförallt under förmiddagen. Svaga växlande vindar, starkare vindbyar runt Teneriffas bergstoppar.

Torsdag den 15 februari.

Väderprognos  den 15 februari 2024.
15/2-2024.
Kanarieöarna

En front kommer in från Atlanten vilket ger mulet väder och nederbörd i nordväst. Regnet kan till och med bli rikligt med stormvindar i västra Galicien. Nederbörden kan sprida sig in över de centrala delarna men förväntas inte sprida sig till Medelhavsområdet eller Balearerna. Temperaturerna sjunker i de västra delarna av landet och stiger i de centrala Spanien och i öster, med trolig svag frost i Pyrenéerna. Kanarieöarna: Molnig morgon i de norra delarna av öarna som avlöses av en klar himmel med växlande lätta moln. Temperaturen sjunker något, särskilt på de östra öarna. Måttlig vind från nordost som vänder mot norr mot kvällen. Hög sannolikhet för Calima på de östra öarna.

Fredag den 16 februari.

Väderprognos den 16 februari 2024.
16/2-2024.
Kanarieöarna.

Prognosen från Aemet har en viss osäkerhet med två tänkbara scenarier för fastlandet och Balearerna. Det troligaste är rikligt med moln som kommer att vara tätare längst i norr och i Galicien. Svag nederbörd kan förekomma i norr som kan vara måttlig vid Kantabriens kust och i västra Galicien. I det mindre troliga scenariot så tar sig nederbörden även längre söderut. Temperaturerna kommer att sjunka på fastlandet och Balearerna, med frost i Pyrenéerna och i de andra bergssystemen i norr. Kanarieöarna: Växlande molnighet men ingen nederbörd och stigande temperaturer. Måttlig passadvind med starka vindbyar mellan öarna och på de östliga öarna.

Lördag den 17 februari.

Väderprognos den 17 februari 2024.
17/2-2024.

Mulet väder på den norra tredjedelen av landet och växlande molnighet längre söderut. Nederbörd väntas i den norra tredjedelen, framförallt i Galicien, Kantabrien, Navarra och västra Pyrenéerna. Det är inte helt uteslutet att molnen och nederbörden kan tränga längre söderut och till Balearerna. Men mindre troligt ju längre söderut man kommer. Temperaturerna stiger i den västra delen av landet och sjunker i resten och på Balearerna. Kanarieöarna: Den måttliga passadvinden kommer att fortsätta, lätta moln, ingen nederbörd och oförändrad temperatur.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Elkablar.

Grossistpriset på el stiger i Spanien

Elpriset i grossistledet i Spanien även känd som ”poolen” ökar enligt preliminära uppgifter idag den …