BOSTADSEXPERTEN · HUR BLIR 2024? GÅR DET UPP ELLER NER?

De stora frågorna i början av varje år är ”Hur ser marknaden ut?” och ”Går priserna upp eller ner i år?”

Bostad med högt pris
Foto: Shutterstock

Det känns på något sätt som att det blir svårare och svårare att svara på detta för varje år som går. Kanske eftersom att vi nu har så mycket mer information lättillgänglig, vilket gör att analysen blir svårare? Eller kanske för att vi bombarderas av åsikter från ”förståsigpåare” i de korta videorna som har tagit över sociala medier. En sak är säker – vi har en mycket komplicerad världssituation med krig och politiska spänningar mellan öst och väst. Det kompliceras än mer av inflationen som gick i taket men nu kanske är under kontroll efter en mycket aggressiv penningpolitik av FED, ECB och sen följt av de svenska, norska och brittiska riksbankerna.

Jag har även denna gång, min vana trogen, väntat in i det sista för att skriva denna artikel.
Anja från Hej!Spanien var nog extra nervös denna gång då jag gått två dagar över deadline…

En av anledningarna var att jag i slutet av januari var på en konferens på GIPE i Málaga där en av de största bankvärderingsföretagen, Sociedad de Tasacion, höll ett anförande med en analys av marknaden med en prognos för 2024. Runt 50 mäklare fick en genomgång under två timmar av hur marknaden sett ut de senaste 15 åren. Upp och nedgångar, nyproduktion och återförsäljningar, typ av köpare, etc. Personligen var jag lätt snurrig redan efter en halvtimme med så många staplar och diagram. När de var klara med sin presentation hade vi en frågestund då mäklarna kunde ställa sina frågor och vi hade ett mycket intressant utbyte av åsikter och information. Det var en fantastisk mix då vi hade synvinklar från alla nivåer, dels den regionala Vd:n för Sociedad de Tasacion som sitter på ett kontor och analyserar information från hundratals värderingar varje månad. Dels en bankvärderare som gör värderingarna på plats, och slutligen alla mäklare som faktiskt säljer och prissätter bostäderna.

Givetvis var fokus i ST:s rapport prognosen för 2024. Nationellt finns platser där priserna gått ner under 2023, men det rör sig om landsbygd och mindre städer i mitten av Spanien, t.ex. Extremadura. Storstäderna och kustområdena har haft en stark uppgång och enligt prognos fortsätter det uppåt, om än i en något mildare takt. När det gäller nyproduktionen så låg Málaga högst på listan med en uppgång på 7,2 % i pris/m2 under 2023. 

De höga priserna på nyproduktion motiveras bland annat av ökningen av materialpriserna och inflationen som kom i Ukrainakrigets kölvatten. Men också av en faktisk brist på nya projekt i Spanien som helhet. Enligt ST så startas allt färre nya projekt, delvis p.g.a. det höga ränteläget som gör det dyrare för byggare att komma i gång. Men en stor bidragande faktor är att de har svårt att hitta kvalificerad arbetskraft. Det råder en enorm brist på kvalificerade byggnadsarbetare, vilket skapar förseningar och att det är svårt att sätta igång med ett nytt projekt. Inte nog med att det är en permanent brist, utan det blir värre av att de som pensioneras inte ersätts. Kanske den unga generationen hellre försöker bli influensers på Instagram än att söka sig till ett traditionellt yrke?

I storstäderna och kustregionerna finns ett stort tryck från internationella köpare som håller efterfrågan uppe. De är normalt inte så känsliga för räntehöjningar, då det ofta rör sig om ett andra eller tredje ”hem” eller en ren investering. Vi har sett ett stort uppsving från Östeuropa och Baltikum där många vill få ut pengar för säkerhets skull, och även många investerare från USA, Kanada och Mexiko. Den starka dollarn har gjort det ”billigt” att investera i Spanien. Och eftersom Portugal nu dragit in sitt Golden Visa-program och stängt ner skattefördelarna för utlänningar, så kan nog Spanien segla upp i topp för dessa investerare under 2024.

En fråga vi mäklare hade till ST var hur de såg på situationen för de som köper sin första bostad. Med höga priser och en hög räntenivå blir det allt svårare för dem att komma in på marknaden. För att svara på det tog de Málaga stad som exempel. Tidigare ville folk bo nära centrum, men efter att priserna skenat så har denna grupp inte längre råd. Och tack vare det har andra områden blivit populära, till exempel Cártama och Alhaurin de la Torre, där det både byggs nytt med denna kundgrupp i fokus och det finns ett hyfsat utbud på färdiga bostäder. För ett liknande pris som en mer central lägenhet får dessa unga familjer ett radhus med tre sovrum och egen trädgård. Eftersom vi har en mycket bra infrastruktur i form av motorvägar och kollektiv transport så känns inte avstånden som ett problem längre. I tillägg har vi möjligheten, inom många yrken, att jobba helt eller delvis hemifrån.

Det har lett till en mer mogen och diversifierad bostadsmarknad, och det syns runt om i Spanien.

Många av oss GIPE mäklare som var närvarande var lite oroliga att vi skulle se ett prisfall som vi såg i början av 90-talet och runt 2010 efter finanskrisen. Men så verkar inte vara fallet. Delvis tack vare att Spanien är ett av de populäraste länderna att köpa semesterhem för så många olika nationaliteter och internationella investerare. Men också för att vi nu (om vi tar Costa del Sol som exempel) har en mycket mer mogen marknad och bra infrastruktur. Det fanns inte på 90-talet. Om vi lägger till möjligheten för så många människor att jobba varifrån de vill i världen. Samt de stora investeringar som görs av t.ex. Google och Amazon i Málaga-området, så ger det en ljus bild för att fortsätta investera i fastigheter på Costa del Sol under 2024.   


Christofer Fogelberg

Spansk mäklare sedan 2001 och medlem i mäklarsamfunden API, GIPE och AIPP. Han driver sedan 2003 StartGroup Real Estate med tre kontor på Solkusten. Christofer är Advisory Director för Association of International Property Professionals med säte i London och sitter även i styrelsen för spanska GIPE.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …