Mallorca skall övervaka turisterna med mobildataspårning

De lokala myndigheterna på Mallorca har aviserat att de kommer att övervaka hur turisterna rör sig genom att spåra deras mobiltelefoner.

Strand på Palma de Mallorca.
Strand på Palma de Mallorca. Foto: Otto Domes, CC.

Åtgärden är en del av en bredare strategi för att förbättra förvaltningen av turistaktiviteter och säkerställa en balanserad samexistens med lokala invånare. Det sägs handla om att försöka förhindra överbefolkning av stränder och andra populära turistdestinationer.

Teknologi inom turismförvaltning.

Den lokala regeringen på Mallorca som leds av Partido Popular (PP), förespråkar användningen av teknik för att möta utmaningarna till följd av den stora mängden besökare. Partiet har uttryckt nödvändigheten av objektiva uppgifter för att förstå och hantera flödet av turister till populära destinationer som utsiktsplatsen Deya och många stränder runt ön. Syftet är att använda dessa data för att optimera turistupplevelser samtidigt som livskvaliteten för öns invånare värnas.

Fördelarna med övervakningen.

Tjänstemän har beskrivit flera fördelar med detta nya övervakningsinitiativ. Genom att spåra hur och vart turister rör sig kan myndigheterna fatta välgrundade beslut om mobilitet. De kan hantera besöksdistributionen mer effektivt och lokalisera områden där infrastrukturförbättringar behövs. Detta proaktiva tillvägagångssätt är avsett att förhindra de negativa effekterna av överturism. Något som har varit ett växande problem för både turister och invånare.

Kritiska röster finns.

 Lluís Apesteguia.

Denna plan har dock inte varit utan kritik. Lluís Apesteguia från partiet Més per Mallorca har uttryckt motstånd och karakteriserat strategin som ytlig. Han tycker regeringen är mer oroad över den visuella effekten av trånga stränder på sociala medier snarare än de verkliga konsekvenserna för öns invånare. Apesteguia har betonat vikten av att prioritera det lokala samhällets välbefinnande och att förbättra den övergripande kvaliteten på turistupplevelsen. Något som han hävdar har minskat på grund av överturism.

Inverkan på Mallorcas turism.

Med över 2,3 miljoner brittiska turister som besöker Mallorca årligen, vilket motsvarar cirka 26 procent av alla besökare, kan införandet av mobilspårning få betydande konsekvenser. Det kan inte bara påverka beteendet och tillfredsställelsen hos turister, särskilt de från Storbritannien och Tyskland som besöker ön. Utan det kan också fungera som en modell för andra destinationer som brottas med liknande problem med överturism . Framgången eller misslyckandet med detta initiativ skulle kunna ge värdefulla insikter om teknikens roll för att hantera turismflöden och upprätthålla attraktionskraften hos globala resmål.

Relaterat till turism och överturism.

Massturismen orsakar protester i Spanien.
Turistskatter sprider sig i Spanien.
Kanarieöarna planerar stränga regler för turistboende.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …