Världens äldsta person bor i Spanien

Maria Branyas Morera som är världens äldsta nu levande person firade sin 117-årsdag i måndags på ett äldreboende i Olot (Gerona), Spanien.

Maria Branyas Morera, världens äldsta person.

Maria som föddes den 4 mars 1907 i San Francisco, har bott i Katalonien, Spanien, sedan hon var 8 år gammal. Hon har bott på samma äldreboende de senaste 23 åren. Maria utsågs till den äldsta levande personen av Guinness World Records i januari 2023 efter det att fransyskan Lucile Randon dog vid 118 års ålder.

”Hon är väldigt tacksam för alla gratulationer och det intresse som så många människor har visat för hennes hälsotillstånd”. Säger Eva Carrera Boix, chefen för äldreboendet, till Guinness World Records. ”Hon är glad över att kunna fira denna speciella dag intimt med sin familj och kollegor och önskar alla en trevlig måndag”, sa Boix.

Fortfarande aktiv vid 117-års ålder.

Maria är fortfarande aktiv på sitt äldreboende och upprätthåller en närvaro i sociala medier på X med hjälp av sin 80-åriga dotter. ”God morgon världen. Idag fyller jag 117 år. Jag har kommit så här långt”, skrev hon i måndags.

Maria Branyas Morera är för närvarande den 12:e äldsta verifierade personen i historien. Maria skulle ta sig till 5:e plats om hon uppnår sin 118:e födelsedag. Den äldsta verifierade personen i historien var fransyskan Jeanne Louise Calment, hon avled den 4 augusti 1997. Jeanne blev 122 år och 164 dagar. Den äldsta nu levande mannen är Juan Vicente Pérez från Venezuela. Han är 114 år och enligt uppgift frisk som en nötkärna.

Hur man lever lycklig länge.

Ett av recepten för att leva ett långt liv lär vara att vara lycklig. För att vara lycklig så har forskningen bland annat kommit fram till en mycket viktig parameter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …