Aldi expanderar kraftigt i Spanien

Den populära tyska lågpriskedjan fortsätter att satsa på tillväxt och öppnar nästan 50 nya butiker runt om i Spanien under 2024.

Aldi
Aldi i Coí­n (Málaga).

Under de senaste tre åren har Aldi öppnat över 100 nya butiker. Faktum är att de öppnade 50 nya butiker bara under förra året.

Aldi säger att de kommer att fokusera på strategiska regioner som Kanarieöarna och norra Spanien (Baskien, Galicien, Kantabrien och Kastilien och León). Medan Andalusien, Madrid, Valencia och Katalonien kommer att få över hälften av de nya butikerna. Andra regioner, som Extremadura, Murcia och Balearerna, kommer också att få nya Aldi-butiker som en del av expansionen.

Nytt distributionscenter

För att stödja den snabba expansionen kommer Aldi att öppna ett nytt distributionscenter i Miranda de Ebro (Burgos) i början av året. Denna anläggning på 40.000 kvadratmeter kommer att försörja butiker i norra landet. Dessutom kommer distributionscentret Sagunt (Valencia), som invigdes i slutet av förra året, att vara i full drift i februari i år.

Enligt bolaget ligger hemligheten bakom Aldis framgång i Spanien i deras låga priser. Dess fokus på privata märken (86 % av produkterna som säljs är egna varumärken). Samt inte minst det spanska ursprunget för de flesta Aldi-produkter (80 % kommer från Spanien).

Aldis kundbas har ökat med 33 % under de senaste tre åren och överskrider nu sju miljoner kunder. Mellan september 2022 och 2023 handlade över en miljon nya kunder hos lågpriskedjan. Något som understryker dess växande dragningskraft framförallt för spanska familjer.

Den tyska lågpriskedjan avslutade 2023 med 435 butiker i Spanien. Med tillsammans 480.000 kvadratmeter butiksyta, något som är en ökning med 11 % jämfört med 2022.

Men Lidl är fortfarande betydligt större.

Aldis huvudkonkurrent Lidl har över 700 butiker i Spanien och har som mål att komma upp i 1.000.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …