85 procent av grönsakerna hos Aldi är inhemska

Under de senaste fyra åren har stormarknadskedjan Aldi ökat sin grönsaksförsäljning med 34,2 % och fortsätter tillväxten i Spanien.

Grönsaker hos Aldi

Inhemska grönsaker är ett vinnande koncept.

Färska kvalitetsprodukter från inhemska leverantörer har inneburit en konstant marknadstillväxt under de senaste åren. Tack vare denna strategi har Aldi ökat sin frukt och grönsaksförsäljning med 11,69 % mellan juni 2023 och maj 2024, enligt interna företagsdata.

Enligt företagets undersökning innehåller 4 av 10 köp minst en frukt eller grönsaksprodukt. Dessa produkter har också gjort det möjligt för Aldi att attrahera nya kunder. Under de senaste två åren har stormarknadskedjan fått mer än en miljon köpare av frukt och grönsaker (1.037.345), enligt Kantar Worldpanel.

Spanskt ursprung betyder både högre kvalitet och oftast lägre priser.

Tack vare starka relationer med inhemska leverantörer är 85 % av de grönsaker som Aldi erbjuder i Spanien av spanskt ursprung. Företaget garanterar högsta kvalitet till bästa möjliga pris för dessa produkter, samtidigt som man alltid respekterar värdekedjan. Faktum är att företagets färska frukter och grönsaker är 11 % billigare i termer av betalda priser jämfört med genomsnittet för den spanska marknaden, enligt Kantar Worldpanel-data från slutet av april.

Färska råvaror är en strategisk kategori för Aldi som illustrerar företagets filosofi att garantera tillgången på kvalitetsprodukter från inhemska producenter (80 % av hela sortimentet) och alltid till konkurrenskraftiga priser.

Kvaliteten på färskvaror kan vara avgörande för valet av inköpsställe.

Färska råvaror fortsätter att utgöra en betydande del av de spanska familjernas inköp. Den 6:e upplagan av Aldi’s Fresh Produce Observatory avslöjade att 2023 spenderades upp till 4 av 10 euro på matvaror på färskvaror. Det vill säga att 43 % av de årliga matutgifterna gick till inköp av färskvaror. Frukt och grönt är fortfarande de viktigaste produkterna i kategorin. De står för 63 % av volymen och 35 % av kostnaderna.

När man väljer färskvaror i snabbköpet är värde för pengarna (72 %), kvalitet (50 %), pris (49 %) och utseende (47 %) de fyra huvudfaktorerna som kunderna tar i beaktande. Aldi-studien visar också att kvaliteten på färskvarorna rankas som den femte viktigaste faktorn när det gäller att välja var man ska köpa veckovarorna. Det är bara närhet till butik, rabatter och bra priser i övrigt som kommer före.

Fler artiklar relaterade till Aldi.

Aldi i Spanien sänker priserna.
Aldi expanderar kraftigt i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …