Turistnäringen på Costa del Sol går mot rekordsommar.

Efter en mycket bra juni ser turistnäringen fram mot en extremt bra juli, hotellbeläggningen på Costa del Sol närmar sig fullbelagt.

Malagueta i Málaga på Costa del Sol.
Malagueta.

Hotellen längs Costa del Sol och framförallt i Málagaprovinsen kommer att ha en beläggning på nära 90 % i juli, enligt branschen.

Prognoserna är en förbättring jämfört med samma månad 2023, som var ett rekordår för turistnäringen. Hotellägarföreningen på Costa del Sol (Aehcos) sa att enligt bokningarna kommer denna månads beläggningsgrad att vara 86 %, en och en halv procentandel mer än rekordet förra året.

Aehcos sa att det kan gå upp till 89% på grund av att vi bara har sett början på månaden. ”Sommaren ser bra ut. Vi har avslutat juni med 87,8 % beläggning, vilket är 5,7 procentenheter mer än förra året. Det har varit en spektakulär månad. Och för augusti har vi redan 86,4 % av rummen bokade, jämfört med de 88 % som nåddes 2023”, säger Javier Hernández, vice ordförande för Aehcos.

”Från juni till augusti, ligger hotellen vid kusten redan fyra procentenheter över rekorden för historiens bästa sommar”, tillade han. Utländska besökare står för majoriteten av bokningarna, med inhemska turistsiffror som inte är samma sedan före pandemin. I juli kommer 65 % av besökarna att vara utlänningar och 35 % från Spanien. Normalt representerar de inhemska turisterna cirka 40 % under denna period.

Semesterlägenheter har samma trend.

Samma trend sker för semesterbostäder enligt ordföranden för Andalusian Tourist Housing Association (Avva-Pro), Carlos Pérez-Lanzac. Han förutspår också en bättre sommar. Redan fokuserad på juli, sa vicepresident Juan Cubo att beläggningen är runt nivåerna förra året. Men med en genomsnittlig prisökning på 12%. ”Eftersom vi är destinationen med de mest kvalitetscertifierade fastigheterna förstår vi att den är internationellt positionerad som en destination där besökare är villiga att betala mer och spendera mer på sina vistelser. Vi når helt enkelt en högre kvalitetsnivå på turisterna”, sa han.

Viljan att resa fortsätter att öka, och ordföranden för Association of Travel Agencies of the Costa del Sol, Sergio García, påpekade att försäljningen är mellan 8-10 % högre än i juli förra året. Priserna har också stigit med mer eller mindre samma procentsatser, tillade han.

Inverkan på restauranger och barer.

Turismboomen kommer att återspeglas i restaurangerna och strandbarerna, även om folk ofta beställer mer sparsamt på grund av inflationen. ”Om de tidigare beställde si och så många portioner, så beställer de nu efter sin aptit. Kunden tittar mer på plånboken”, säger Manuel Villafaina, ordförande för Association of Beach Businessmen i Andalusien och Costa del Sol. ”Juli kommer att bli bättre än förra året. Vi förväntar oss fler utländska turister eftersom spanjorerna har sett sina möjligheter att tillbringa sin semester här begränsade eftersom utlänningarna har bokat i god tid”, sade han.

I samma veva sa Málagas gästfrihetsförening (Mahos) ordförande Javier Frutos att prognoserna för juli är mycket uppmuntrande. ”Utöver den enligt flygplatsdata och hotellbokningar förväntade ökningen av internationella turistbesök jämfört med förra året. Så finns det nu en något bättre lokal ekonomisk situation när det gäller utgifter på grund av räntefallet och inflationens uppbromsning.” sa han. ”Dessa faktorer fortsätter att stödja en tillfredsställande uppgång under det senaste ett och ett halvt året när det gäller generering av sysselsättning”.

Turismo Costa del Sols president Francisco Salado sa att han förväntar sig en bättre sommar och att vi avslutar ytterligare ett år med ett nytt rekord. Men han sa att det kommer att bli en bredare fördelning av turister under hela året 2024. Han sa att många utländska turister gör bokningar utanför högsäsongen juli och augusti. Framförallt för att njuta av lugnet på destinationen och för att undvika höga temperaturer.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …