BOULE – Underhållande motionsträning för både kropp och knopp

Att upprätthålla en aktiv livsstil är viktigt för att främja både fysiskt och mentalt välmående. 

Boule
I Spanien kallas boule för petanque. Foto: Shutterstock.

Många människor, kanske speciellt äldre, upplever dock att traditionella motionsformer som löpning, gymträning eller olika racketsporter vare sig lockar eller ens är hållbara för dem. Av skiftande skäl kan även golf kännas både otillgängligt och ointressant för många andra. 
I den här artikeln får du möta en annan populär motionssport bland många nordbor som valt att övervintra här längs Spaniens soliga stränder. Vad det ska få handla om är BOULE. En klassisk sport och motionsform med franskt ursprung, som kan erbjuda en lustfylld och socialt engagerande väg till en än bättre hälsa.

Vad är Boule..?

Boule, även känd som pétanque, är en lekfull sport som vanligtvis spelas utomhus på en plan yta, såsom sand eller gräs.  
Spelet går ut på att kasta metallbollar så nära som möjligt en mindre träkula, känd som ”grisen” eller ”lille”, som först kastats ut på spelplanen. Den spelare eller det lag som placerar sina bollar närmast grisen efter att alla spelare har kastat sina bollar vinner spelomgången.

Boulespel
Foto: Shutterstock.

Boulespelandets gynnsamma effekter. 

  1. Förbättrar koordination och koncentration: Boule kräver noggrannhet och koncentration för att träffa målet. Genom att fokusera och träna på kastteknik och målplacering förbättrar spelarna både koordinationsförmåga och mental skärpa.
  • 2. Fysisk aktivitet: Även om boule inte kräver en lika intensiv fysisk ansträngning som vissa andra motionssporter, så erbjuder spelet fortfarande en hel del gynnsam, om än lågintensiv, träning. Att gå runt spelplanen och använda kasttekniker som engagerar stora muskelgrupper för att kasta bollarna precist, ger en mild kardiovaskulär träning och hjälper till att förbättra både balans, flexibilitet och muskelstyrka.
  • 3. Social gemenskap: En av de mest lockande sidorna av att spela boule är dess sociala natur. Spelet är perfekt för att utöva i sällskap med vänner och bekanta, men även i föreningsliv och på så vis främja nya trevliga bekantskaper under lustbetonade sammankomster och tävlingar. Spelet uppmuntrar på så vis även till samarbete, laganda och gemenskap med andra likasinnade.
  • 4. Minskar stress: Precis som andra former av fysisk aktivitet frigör boule endorfin (kroppens eget ”må-bra-hormon”), vilket hjälper till att minska stress och förbättra humöret. Den avslappnade atmosfären och det sociala samspel som boule erbjuder kan förstås också vara både terapeutiskt och lugnande.
Boule
Foto: Shutterstock.

Boule ett spel för alla åldrar..!

En av de stora fördelarna med boule är dess tillgänglighet för människor i alla åldrar. Både ung och gammal kan vara med. Genom att använda anpassade kasttekniker eller använda olika hjälpmedel kan även personer med olika fysiska begränsningar delta. För att spela boule krävs det heller inte mycket utrustning och spelet kan praktiseras på olika underlag. Spelet är en populär strandsport men en gräsplätt hemma i trädgården kan också duga som spelplan.

Hur du kommer igång.

För att komma igång med boule behöver du egentligen bara några bollar ämnade för spelet och en någorlunda platt yta att spela på. Reglerna för hur spelet genomförs är enkla att följa, så det är enkelt att lära sig. Spelformen kan för övrigt anpassas efter varierande önskemål och förutsättningar. Många kommuner, föreningar och idrottsklubbar erbjuder dessutom speciella boulebanor för allmänheten att använda. Det organiseras förstås även tävlingar för de som känner sig hågade och som vill ta sin spelupplevelse till nästa spännande nivå.

Boule är de facto inte bara en enkel och rolig sport utan också en utmärkt motionsform med många hälsofördelar. Dess sociala natur gör boule till ett populärt val för människor i alla åldrar och med olika förmågor och förutsättningar och som vill njuta av en lätt motion i glada sällskap. Så varför inte ta med några vänner och prova på boule nästa gång du letar efter en aktivitet som främjar både din fysiska och mentala hälsa..?

En liten video som förklarar hur spelet går till.

Fler hälsosamma aktiviteter.

Golfsäsongen är här.
Nyckeln till hälsa och livskvalitet.


Björn Solum

Björn Solum är sedan 36 år verksam inom fysioterapi, hälsovård och mental träning här på Costa del Sol.

Läs också

Migranter ankommer till Kanarieöarna.

Spanien får extra EU-stöd för Kanarieöarna

Spanien får ytterligare 14 miljoner euro för att underlätta hanteringen av den stora mängden migranter som kommer till Kanarieöarna.