Begagnade bilars prisskillnader – el, bensin och diesel

En ny analys visar på betydande prisskillnader mellan begagnade elbilar och deras förbränningsmotordrivna motsvarigheter.

Prisskillnader på begagnade bila.r
Begagnade bilar.

I december 2023 gjorde en spansk förening för bilhandlare sin årliga analys av begagnatmarknaden och fann ett betydande prisgap när det gäller begagnade bilar. Studien fokuserade på fordon med en enda tidigare ägare. Samt med de som gått som leasingbilar men som gått mindre än 15.000 kilometer.

Stora prisskillnader.

De fann att begagnade elbilar kostade i genomsnitt 34.818 euro. Detta stod i skarp kontrast mot priserna på bensinbilarnas genomsnittliga pris på 19.999 euro och dieselbilarnas 17.743 euro.

Statistik visar att elfordon, trots värdeminskningar på 2.000 € under året, var nästan dubbelt så dyra som motsvarande med förbränningsmotorer. Denna skillnad understryker det stora hindret för att anta elfordonsteknik. Enligt Faconauto utgjorde elbilar bara 0,6 procent av Spaniens fordonstransaktioner förra året.

Moves III-planen, som initierades i juni, syftade till att överbrygga denna klyfta genom att erbjuda upp till 7.000 € i subventioner för begagnade elbilar. Förutsatt att de är mindre än 12 månader gamla och ägs av tillverkare eller uthyrningsföretag.

Regionala prisskillnader.

Priserna för begagnade elbilar varierar kraftigt i Spanien. Murcia noterade genomsnittliga priser runt 44.000 €, medan La Rioja såg genomsnittet sjunka till 24.000 €.

Madrid, Katalonien och Andalusien, med flest transaktioner, publicerade siffror nära det nationella genomsnittet. Siffrorna för dessa regioner var 31.800 €, 34.519 € respektive 37.000 €.

Mest sålda elbilar.

Spaniens mest sålda elbil.
Spaniens mest sålda elbil 2023.

Renault Zoe ledde marknaden för begagnade elbilar i Spanien 2023. Detta trots en 35-procentig nedgång i försäljningen till 1.099 bilar.

Följande var Smart ForTwo, 1.028 försäljningar, och BMW i3, med 730 sålda bilar. Fiat 500 och Tesla Model 3 avrundade de fem bästa, med 658 respektive 611 försäljningar. Speciellt såg Megane E-Tech en betydande ökning, från 30 enheter till nästan 400 i slutet av 2023.

Elbilarna är helt enkelt för dyra.

Förra året gjordes en undersökning som visade att 60 % av spanjorerna skulle vilja ha ett elfordon. Men att priserna och dålig infrastruktur för laddning avskräcker. Mer om det i denna artikeln: Elbilar är eftertraktade men för dyra.

När ekonomin talar så säljs det desto mer av andra billigare fordon: Spaniens motorcykelmarknad har medvind.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …