Höjd minimilön och kortare arbetsvecka

Spanien höjer minimilönen med 54 euro mer per månad och överväger att förkorta arbetstiden per vecka i två steg.

Minimilön i euro.

Det nya året verkar få en bra start för arbetarna i Spanien. Eftersom regeringen och fackföreningarna har nått en överenskommelse om höjd minimilön. Överenskommelsen innebär att minimilönen höjs med 5 % vilket ger 1.134 euro brutto i 14 utbetalningar per år. (I Spanien är det legio med en extra månadslön till sommaren och en till jul).

Dessa extra 54 euro per utbetalning kommer att gynna ungefär 2,5 miljoner anställda i Spanien, vilket motsvarar cirka en av sju arbetare. Dessa ändringar måste dock godkännas av ministerrådet något som kan ske i slutet av januari eller början av februari: Men detta anses av de flesta bara vara en formalitet.

Inte bara höjd minimilön utan också arbetstidsförkortning.

Parallellt med förhandlingarna om minimilönerna så pågår diskussioner om att förkorta arbetsveckan. Dessa samtal är ännu bara i ett förberedande stadium och är planerade att börja på allvar den 25 januari. Detta är en följd av överenskommelsen inför valet mellan de politiska partierna PSOE och Sumar. Det som föreslås är att den lagliga veckoarbetstiden förkortas från nuvarande 40 timmar till maximalt 38,5 under 2024. För att sen reduceras ytterligare till 37 timmar under 2025.

Med tanke på att minskningen av arbetstiden inte skulle medföra sänkta löner är arbetsgivarna naturligtvis mindre intresserade av detta än höjningen av minimilönen. Deras motstånd är till och med så hårt att de har avböjt att delta i sådana diskussioner överhuvudtaget. Men fackföreningarna är med på tåget. De insisterar på att ”en modern ekonomi måste öppna upp mer tid för arbetarnas personliga liv”.

I nuläget arbetar den genomsnittliga anställde 40,4 timmar i veckan, vilket ligger ungefär i mitten av den europeiska rankningen. Arbetare i Grekland har den längsta arbetsveckan med 42,7 timmar medan Finland ligger längst ner i tabellen med bara 38,7 timmar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …