Barcelona installerar en flytande avsaltningsanläggning

Katalonien i nordöstra Spanien som sedan flera år är hårt drabbat av torka kompenserar vattenbristen med en flytande avsaltningsanläggning.

Barcelona
Barcelona.

Barcelona förlitar sig redan nu på Europas största avsaltningsanläggning för dricksvatten för att kompensera för tre år av nederbörd under genomsnittet. Något som har lett till en historisk torka som förvärrats av klimatförändringarna. Men nu kommer Spaniens näst största stad att få en tillfällig andra avsaltningsanläggning i sin hamn senare i år.

David Mascort.

David Mascort, som leder den regionala miljömyndigheten, sa att anläggningen är planerad att börja arbeta i oktober. Den kommer att producera motsvarande 6 % av stadens förbrukning. Det kan jämföras med nästan en fjärdedel av stadens vatten som redan produceras av Barcelonas befintliga avsaltningsanläggning.

Barcelona använder avsaltning och vattenreningssystem för att möta sina vattenbehov. Reservoarerna som betjänar 6 miljoner människor i centrala och norra Katalonien, inklusive Barcelona, har i nuläget 18 % av sin kapacitet.

Vårregnen har gett ett visst andrum.

Trots viss lättnad från vårregnen har Katalonien hållit restriktioner på plats under den vattennödsituation som utlystes i februari . Dessa begränsningar inkluderar en daglig gräns på 200 liter per person för hushållsbruk. Samt minskningar av den genomsnittliga vattenanvändningen med 80 % för bevattning av grödor, 50 % för djuruppfödare och 25 % för industrin.

Mascort sa att det extra dricksvattnet borde hjälpa till att undvika, eller åtminstone trycka tillbaka behovet av strängare vattenrestriktioner under hösten. Han tillade att den flytande avsaltningsanläggningen kommer att göra det onödigt att ta in extra vattenförsörjning med båt som man hade tänkt från början.

Strängare vattenrestriktioner väntas under sommaren i Katalonien.

Om inte den inhemska konsumtionen kan begränsas tillräckligt överväger regionalregeringen begränsningar för turisterna. Invånarna i Barcelona använder idag 160 liter vatten per person och dag vilket är under den nuvarande gränsen på 200 liter.

En begränsning på 100 liter per turist och dag för hotell föreslås träda i kraft om en kommun misslyckas med att hålla invånarnas hushållsvattenanvändning under de fastställda gränserna i tre månader i följd. Enligt Barcelonas hotellförening använde den genomsnittliga turisten i Barcelona 2022 cirka 163 liter per dag. En siffra som steg till över 240 liter för lyxhotell. Gränserna för turister är inte tänkt att omfatta vattnet som används för att fylla pooler.

Turismen står för nästan 12 procent av Spaniens ekonomi (14,5 % av Barcelonas ekonomi). Men det har funnits ett växande tryck från vattenvårdsgrupper att begränsa användningen av vatten för turister under torkan.

Fler artiklar om Katalonien och Barcelona:

Katalonien inför stränga vattenrestriktioner.
Massturismen orsakar protester i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …