Höga temperaturer och sjukdomar förstör tomatskördarna

Den normalt sett på tomater helt självförsörjande spanska regionen Murcia tvingas nu importera tomater till sina livsmedelsaffärer.

Sjukdom på tomater

Den här tiden på året borde snabbköpshyllorna svämma över av lokalt odlade tomater. Men 70 procent av skörden i regionen har förstörts dels av värmen men också av en virussjukdom. Runt 40 % av skörden har förstörts på grund av rugoseviruset (ToBEFV), resten beror på för hög värme.

En stekhet sommar och en ovanligt varm höst och torka har ställt till det. Eftersom temperaturen var riktigt het under 50 dagar och nätter blev de ömtåliga tomatplantorna stressade och kunde inte blomma.

Tomatviruset dök upp för åtta år sedan i Jordanien och har sedan dess spritt sig över världen, Spanien har varit drabbad av viruset under de senaste två åren. Även Spaniens huvudkonkurrent när det gäller tomatodling Marocko, är drabbad av detta problem. Tomatbrunt rugosefruktvirus drabbar även paprika, viruset sprids i frön varför det är svårt att hindra spridningen. Man kan förhindra virusets spridning främst genom att använda friska frön och plantor och genom god hygien i odlingsåtgärderna och annan hantering av växterna.

Flera samverkande problem för tomatodlarna.

Som om dessa två problem inte räcker så har dessutom inflationen gjort att råvaror och förnödenheter för odlarna blivit extremt dyra. Ett kilo nitrat (gödning) som kostade 60 cent för ett par år sedan kostar nu 1,40 euro. Det innebär att Marocko, vars tomatproduktion är 80 % billigare än i Spanien har tagit marknadsandelar i EU.

Även om experterna inte tror att detta kommer att innebära slutet för tomatodlingen i området så får det konsekvenser. Det blir definitivt mindre arealer som kommer att användas för tomatodling i framtiden.

Nu är det inte bara tomatodlarna i Murcia som har problem i år. Produktionen av vindruvor, mandel och spannmål har drabbats och runt 50.000 djur har också fått tas bort på grund av torkan. Regeringen har satt in stödåtgärder, men dessa kan inte på långa vägar rädda allt.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …