Det ljusnar för Spaniens mandelodlare

Spanien som är världens näst största producent av mandel efter USA och står för 10 procent av världsproduktionen får ny exportmarknad.

Mandelodling
Mandelodling.

Mandelns ursprungshistoria går tillbaka till dagens Jordanien, Iran och Kina innan de ätbara fröna fördes till Medelhavet. Nu ser de ut att återvända till Asien i enorma mängder. Tack vare en nyligen avslutad överenskommelse av Spaniens premiärminister Pedro Sanchez i Peking. Femtio tusen ton spansk mandel kommer att exporteras till Kina 2025, och den mängden nästan fördubblas till 2032.

Antonio Pont

”Tja, det här är fantastiska nyheter,” säger Antonio Pont, VD för Crisolar Dried Fruits, till CGTN. Crisolar i Katalonien är en förening som representerar över 24.000 mandelodlare.

”Spanska bönder har en bra möjlighet att sälja våra mandlar till den kinesiska marknaden. Många träd har planterats under de senaste 10 till 15 åren. Det är därför vi förväntar oss att 2032 – 2035 kan Spanien nå ännu större skördar – kanske mer än 200 000 ton”. ‌Det här nya exportavtalet kommer att ge mandelindustrin mer än 590 miljoner euro årligen bara från Kina.

Klimatförändringarna hotar mandelskörden

Efterfrågan ökar globalt på mandel, som är en del av den världsberömda hälsosamma medelhavskosten. Men branschen står inför en stor utmaning – klimatförändringarna.

Längre torrare sommarsäsonger och torka har orsakat en minskning av den producerade kvantiteten.‌ I vissa områden har produktionen halverats under de senaste fem åren på grund av torka, oväntad frost och extrema väderhändelser.

Branschen slår tillbaka genom att införa nya riktlinjer och främja tekniker som att gräva ner droppledningar för vatten under jord för att minska behovet av vatten. Många mandelsorter i Spanien har också valts ut på grund av deras effektivare vattenanvändning. Även torrare regioner som Almería är nu växande mandelproducenter.

Minskad användning av vatten

Minda Tabuyo är teknisk chef för Spaniens Almond Board (Almendrave) och insisterar på att ”nästan 80 procent av mandelproduktionen i Spanien nu odlas på torr jord.

”Om man tittar på uppgifterna kan man se att vår produktionsmetod i genomsnitt använder mindre vatten än andra länder. Alla mandelodlare i vår förening får riktlinjer för bästa praxis när det gäller vattenanvändning.”

‌Den spanska regeringen hoppas att nyligen genomförda bilaterala avtal om mandel och färsk frukt kommer att öppna dörren för ytterligare möjligheter i Kina. Nu när landet ser till att diversifiera sig till växande marknader utanför Europa.

Lite extra mandelkunskap

Mandel

Om du har tillgång till att plocka mandel från något träd så tänk på att det har varit vanligt att ympa in bittermandel långt ner på träden. Undvik därför de lägsta grenarna om du inte känner till trädet. Anledningen till ympningen är att getterna skall låta träden vara i fred. Mandelträd har sköra grenar och går lätt sönder om getterna klättrar i dem. Och bittermandeln smakar mycket bittert och är dessutom giftigt så man bör bara använda några få i matlagningen. Åtta till tio bittermandlar är dödlig dos för ett barn.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …