Cepsa utökar HPC laddinfrastrukturen kraftigt

Den spanska bensinstationsoperatören Cepsa kommer att bygga över 1.800 ultrasnabba laddare för elbilar i Spanien och Portugal.

Cepsa och EIB

Bolaget har fått ett stort lån från den Europeiska investeringsbanken för ändamålet, lånet är på 150 miljoner euro.

Hittills har Cepsa byggt över 130 ultrasnabba laddningspunkter för elbilar och har 330 fler på gång. Cepsas mål är att ha HPC-laddare (HPC – High Power Charger) på fler än 1.000 bensinstationer 2030. I slutet av 2021 tillkännagav Cepsa ett samarbete med det spanska bolaget Endesa för att utveckla det största interoperabla HPC-nätverket för elbilar i Spanien och Portugal.

Ultrasnabba laddare gör att användare av elfordon kan ladda upp till 80 % av sina batterier på cirka 10 minuter, beroende på fordonsmodell.

EU:s strategi

Dessutom är projektet i linje med EU:s strategi för hållbar och smart mobilitet. Med över 70 % av de planerade laddstationerna ska installeras ”i regioner vars inkomst per capita är under 75 % av EU-genomsnittet. Syftet är att uppnå EIB:s övergripande mål, att främja social och ekonomisk sammanhållning”, skriver EIB.

Själva laddstationerna som ska kunna ladda minst 150 kW, ”placeras i huvudkorridorer och kommunikationsvägar”. Cepsa har initialt börjat utrusta sina bensinstationer med laddinfrastruktur genom ett samarbete med Ionity redan 2018 .

”Att utveckla en universellt tillgänglig infrastruktur för elektrisk laddning är nyckeln för att påskynda vår övergång till elfordon. För att minska utsläppen i en sektor som är avgörande för att uppnå koldioxidneutralitet i EU. För att uppnå dessa mål är ett starkt samarbete med företag som har åtagit sig att minska koldioxidutsläppen väsentligt”. Sa EIB:s vicepresident Ricardo Mourinho Félix vid undertecknandet i Madrid.

Den Europeiska investeringsbanken EIB finansierar mycket i Spanien och Portugal.

Europeiska investeringsbanken (ElB) är Europeiska unionens långfristiga låneinstitut som ägs av dess medlemsstater. Den gör långfristig finansiering tillgänglig för sunda investeringar för att bidra till EU:s politiska mål. Europeiska investeringsbanksgruppen (EIB-gruppen), som består av Europeiska investeringsbanken (EIB) och Europeiska investeringsfonden (EIF), rapporterade totala finansieringsunderskrifter på över 9,9 miljarder euro 2022 i Spanien. Detta inkluderar rekordfinansiering för klimatåtgärder och miljöhållbarhetsprojekt. I Portugal rapporterade EIB-gruppen 1,7 miljarder euro i ny finansiering som undertecknades 2022. Fonden för ett sammanlänkat Europa är ett EU-finansieringsinstrument utformat för att öka tillväxt, sysselsättning och konkurrenskraft genom riktade infrastrukturinvesteringar på europeisk nivå.

Några av våra artiklar relaterade till ny infrastruktur i Spanien.

67 miljoner euro till Spanien för ny infrastruktur.
Spansk energijätte får jättelån (1 miljard euro).
Medelhavskorridor för elektriska lastbilar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …