Flygplatser i Spanien inför biometriska system

System med ansiktsigenkänning för att snabba på flödet är på gång på många flygplatser i världen och så även i Spanien.

Biometriska system för ansiktsigenkänning.
Hartsfield-Jackson International Airport, Atlanta. Foto: Delta News Hub, CC.

Biometrisk teknik expanderar på flygplatser över hela världen och som vanligt ligger USA ett snäpp före. Där används det idag på flygplatserna i Denver och Los Angeles samt ett trettiotal andra flygplatser. De räknar med att inom ett par år så kommer det att användas på ytterligare 400 flygplatser i USA.

Processen från T.S.A. som används av de flesta flygplatserna kräver fortfarande att passagerarna visar sina ID-handlingar. Men ett program som testas av Delta kallat Delta Digital ID, ändrar på detta.

Program som snabbar på och ökar säkerheten.

Ansiktsigenkänning
Ansiktsigenkänning. Foto: Delta News Hub, CC.

Med Delta Digital ID kan PreCheck-resenärer använda sina ansikten i stället för boardingkort och ID vid både bagageutsläpp och säkerhet på La Guardia och fyra andra flygplatser. Inklusive John F. Kennedy International Airport och Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport.

Ansiktsigenkänning minskar tiden för incheckningen av väskan till ungefär 30 sekunder, och minskar säkerhetskontrollen till cirka 10 sekunder, säger Greg Forbes, Deltas VD för flygplatserna. Även om det är en ”enkel förändring” så ökar tidsbesparingen, vilket gör linjen märkbart snabbare, tillade Forbes.

Andra flygbolag i USA.

Andra flygbolag har påbörjat liknande experiment för PreCheck-resenärer. De som flyger med American Airlines kan använda sina ansikten för att ta sig igenom PreCheck-screeningen på Ronald Reagan Washington National Airport och även för att komma in i flygbolagets lounge på Dallas-Fort Worth International Airport. United Airlines tillåter PreCheck-resenärer att använda sina ansikten vid kassadiskar på Chicago O’Hare International Airport, flygbolaget är planerat att ta detta program till Los Angeles International Airport i mars.

Alaska Airlines planerar att spendera 2,5 miljarder dollar under de kommande tre åren på uppgraderingar, inklusive nya väsksläppmaskiner, i Seattle, Portland, Ore, San Francisco, Los Angeles och Anchorage. En maskin kommer att skanna resenärens ID, matcha det med ett foto och sedan skanna de utskrivna väsketiketterna. Det nya systemet kommer att finnas i Portland i maj.

Nu kommer biometri också till Spanien.

Samtidigt har Spanien börjat tillåta resenärer att använda ansiktsigenkänningsskannrar på vissa flygplatser på frivillig basis, rapporterar Birmingham Live. Vueling är det första flygbolaget att introducera ansiktsbiometri till flygplatser i Palma, Menorca, Ibiza och Barcelona. Flygplatserna på Teneriffa Norte och Gran Canaria kommer att få ansiktsbiometriska system under de kommande veckorna.

Resten av världen är också på gång.

Indien, Filippinerna och Nigeria är i full gång med installationer, Thailand ligger i startgroparna men har problem med systeminstabilitet. Nok Airs vd Wutthiphum Jurangkool säger att teknikinförandet på Thailands flygplatser går långsammare än i Europa och USA. Han uppskattar att det kan ta 2-3 år innan användningen tar fart helt.

Nigeria

Nigerias regering har installerat 30-sekunders biometriska grindar vid sin immigrationstjänst på internationella flygplatser i landet, enligt The Nation. När systemet väl har satts igång kommer det att tillhandahålla klareringstjänster för passagerare på alla internationella flygplatser. Inrikesministern, Olubunmi Tunji-Ojo, säger att systemet förväntas finnas på flygplatser i Lagos, Port Harcourt, Kano, Abuja och Enugu i mars. Lagos kommer att ha 17 portar, medan Abuja kommer att få 10. Port Harcourt och Kano kommer att ha 5 vardera och Enugu 4. Ministern säger att anläggningarna för närvarande är 70 procent klara.

Indien

Det biometriska flygplatssystemet Digi Yatra har använts av över 14 miljoner människor under de 14 månaderna sedan dess första lansering i slutet av 2022, enligt Times of India. Delhi och Bengaluru har registrerat flest Digi Yatra-användare, enligt det civila luftfartsministeriet. DigiYatra-appen har laddats ner av 4,6 miljoner användare den 10 februari, en ökning med 20 procent från de 3,8 miljoner användarna den 1 januari. Medan det för närvarande finns på 13 flygplatser i Indien, kommer Akasa Air att använda systemet på 9 flygplatser, enligt Zee Business. Med Digi Yatras biometriska boardingsystem kan resenärer registrera sitt ID och biometri tillsammans med sina flyguppgifter i appen.

Slutsats.

IT-leverantören SITA räknar med att 63 procent av flygplatserna och 51 procent av flygbolagen runt om i världen kommer att ha biometriska grindar för självinsläpp 2025. Det beräknas att ungefär 53 procent av flygplatserna kommer att ha en säker biometrisk token för alla kontaktpunkter under 2025.

Fler artiklar relaterade till flyg: FLYG.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …