Forskare varnar för återanvändning av frityrolja

Praxisen att återanvända frityrolja är lika vanlig i hemmen som på restaurangerna men kan innebära skador på både hjärna och lever.

Fritering i frityrolja.

En ny studie presenterades vid årsmötet för American Society for Biochemistry and Molecular Biology och kommer att publiceras i Journal of Biological Chemistry. Studien visar att frekvent konsumtion av återanvänd olja ökar risken för hjärnskador. Forskare förklarar att det kan öka neurodegeneration. (Neurodegenerativa sjukdomar är en kategori sjukdomar som långsamt förtvinar nervsystemet, till exempel demenssjukdomar).

Ökad oxidativ stress och inflammation i levern.

För att nå denna slutsats analyserade forskarna fem olika grupper av råttor, som matades med oanvända eller återuppvärmda solros- och sesamolja. Denna kost, som även inkluderade råttor vars diet inte ändrades, bibehölls i 30 dagar. Och resultatet blev som följer:

De råttor som matades med återanvända vegetabiliska oljor hade större oxidativ stress och även större inflammation i levervävnaderna. Forskarna verifierade också hur skador hade uppstått i tjocktarmen, med förändrade nivåer av endotoxiner och lipopolysackarider.

Kathiresan Shanmugam.

Kathiresan Shanmugam, docent vid Central University of Tamil Nadu i Thiruvarus, Indien, är ledare för forskargruppen. Han förklarar att ”högtemperaturstekning har kopplats till flera metabola störningar. Men det har inte gjorts någon långsiktig forskning om påverkan av dess konsumtion och de skadliga effekterna på hälsan”.

Denna praxis, som är lika vanlig i hemmen som den är på restauranger, eliminerar mycket av de naturliga antioxidanter och fördelar som oljor har på vår hälsa. Dessutom kan återuppvärmd olja innehålla skadliga komponenter som akrylamid, transfetter, peroxider och polära föreningar.

Anmärkningar från redaktionen: Akrylamid är klassat som ett cancerframkallande ämne. Om man får i sig mycket akrylamid under lång tid kan det öka risken för cancer. Det finns idag inga gränsvärden för akrylamid i mat, men diskussioner om att införa gränsvärden pågår i EU. Kost innehållande industriella transfetter anses öka halten av dålig kolesterol (LDL) och sänka halten av gott kolesterol (HDL).

Fler artiklar relaterade till mat och matlagning i Spanien: MAT.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …